tiistai 19. heinäkuuta 2016

David Duchovny: Pyhä lehmäDavid Duchovny: Pyhä lehmä
Like, 2016
205 sivua
Suomentanut: Ilkka Salmenpohja
(Holy Cow, 2015)
Luettu: 12.7.2015 (#3 lukumaratonilla)
Mistä: kirjastosta


Ai David Duchovny julkaisee kirjan? Ei taida olla luvassa mitään Fox Mulder - Hank Moody -kamaa, ajattelin. (Populaarikulttuuriviittaus: check.) Tai ehkä sittenkin. Jos Duchovny kirjoittaa aikuisille suunnatun kirjan, jonka pääosassa on lehmä nimeltä Elsie ei tarina todennäköisesti voi olla mikään perinteinen romaani. En aluksi ollut edes varma luenko kirjaa, mutta kun Pyhä lehmä odotti kirjaston uutuushyllyssä löin samalla lukkoon sekä lukupäätökseni että lukumaratonsuunnitelmani.

     "Kaksikko etenee portille, ja, ja, TAIVAS VARJELE, MITÄ SIELTÄ TULEE! Portti käy! Lehmät ovat yössä!"
     Mallory kuulosti niin hysteeriseltä, että minun piti jo hyssytellä häntä. Hänen silmänsä olivat sepposen selällään kuin peuralla ajovaloissa. Mallory oli täpinöissään.
     "Se on menoa nyt!" hän hihkui. 

Elsie elää tuikitavallista lehmän elämää kunnes eräänä päivänä uteliaisuus vie siitä voiton. Selvittäessään bestiksensä Malloryn kanssa onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella (eli ovatko sonnit moikkaamisen arvoisia) se näkee ihmisten jumallaatikosta jotain järkyttävää. Suurta paljastusta seuraa suuri suunnitelma. Elsie ei aio alistua, joutua paloitelluksi pataan.

Pohdin ennen kirjan aloitusta, että se voi olla melkoinen villi kortti ja erikoinen tuttavuus. Osuin oikeaan. Pyhä lehmä oli loistava valinta lukumaratonille, nopealukuinen, sopivan räävitön, vuoroin hauska ja ajatuksia herättävä sekä jokseenkin kummallinen. Koko ajan oli sellainen olo, että miten tähän nyt pitäisi suhtautua, romaanina, pamflettina, jonkinlaisena faabelina, lasten satuna? Miten vain, mutta viihdyin kirjan parissa oikein mukavasti.

Kirjan lopussa Duchovny lausuu vielä hammuu-kirjoittajan jälkisanat jatkaen kirjan humoristista tyyliä loppuun asti. Ehkä Duchovnyn tarkoituksena on ollut avata lukijoiden silmät lihateollisuuden tehotuotannon epäkohdista, pitää puolustuspuhe kasvissyönnistä, tavoitella rauhaa, rakkautta ja suvaitsevaisuutta maailmaan tai vain tarjota erikoinen tarina, joka tapauksessa hänellä on sana hallussaan. Odotan kiinnostuneena Duchovnyn seuraavaa teosta tai aluevaltausta, hän on melkoinen viihteen monitoimimies!


Sitaattikunniamaininnan saa:

Puhut kuin vasikka, mutta sinun on aika lehmistyä.

4 kommenttia:

 1. Etukäteen en olisi ajatellut Duchovnyn kirjoittavan tämänkaltaista kirjaa, mutta ihan hauska:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jassu, niinpä, jotenkin eläinsatu ja Duchovny eivät millään meinaa mahtua edes samaan lauseeseen :D

   Poista
 2. (Jos kiinnostaa, vilkaisepa tänne http://kingiakahviajaempatiaa.blogspot.fi/2016/07/kolme-viimeisinta-viipaletta.html =D )

  P.S. Ihana David Duchovny! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hauskasta epähaasteesta Irene :D Pistetään jonon jatkoksi odottamaan mietintämyssyn pukemista ;)

   Poista