05 lokakuuta 2023

Carolyn Keene: Neiti Etsivä kummitustalossa



Carolyn Keene: Neiti Etsivä kummitustalossa
(Neiti Etsivä #2)
Tammi, 1997 (1955)
121 sivua
Suomentanut: Leena Uoti
(Nancy Drew Mystery Stories 2: The Hidden Staircase, 1930)
Luettu: 27.7.2023 (#11 lukumaratonilla)
Mistä: kirjastosta


Drewn perheen kotiin saapuu kutsumaton, uhkaavasti käyttäytyvä vieras, joka onnistuu säikäyttämään yksin kotona olevan Paulan. Kuka on tämä Natan Gilbert, joka syyttää Paulan isää asianajaja Carson Drewta petkuttajaksi ja joka on myös Paulan ystävän Alli Hornerin kokemuksen mukaan kovin epämiellyttävä mies? Päivät kuluvat ja Paula lähtee tapaamaan Abigail Rowenia, jonka luona Paulalle tarjotaan uutta tapausta selvitettäväksi. Cliffwoodissa asuvien Rosemary ja Floretta Turnbullin talossa tapahtuu kummia ja iäkkäät kaksossisaret ovat jo valmiita hylkäämään sukukartanonsa ja muuttamaan muualle. Paula päättää lähteä Turnbullien vieraaksi tutkimaan taloa ja selvittämään mistä voisi olla kyse.

Kirja on julkaistu alun perin vuonna 1930 ja tarinan etenemisen lomassa on mukava huomata kyseiseen aikaan ja tapahtumapaikkaan eli Yhdysvaltoihin liittyviä yksityiskohtia. Drewn perheellä on taloudenhoitaja, Paula ihastelee ystävänsä tuomia kananmunia sillä hänen mukaansa kaupasta on viime aikoina saanut tuoreiden kananmunien sijasta lähinnä yli-ikäisiä munia, Carson Drew antaa tyttärelleen pienen revolverin turvaksi kummitusjahtiin, Turnbullin talossa ei ole sähkövaloja eikä puhelinta ja Paula ja hänen työmatkalle lähtevä isänsä joutuisivat viestimään toisilleen sähkösanomien avulle. Mikä aikamatka!

Neiti Etsivä kummitustalossa on erinomainen välipala, joka on helppo haukata yhdeltä istumalta. Alun tapahtumat vain paljastavat turhan paljon ja ainakin näin aikuislukijana osasin odottaa jo varhaisessa vaiheessa mihin suuntaan tarina etenee. Lapsena olen todennäköisesti ollut paljon enemmän tarinan pauloissa ja vähemmän selvillä kummituksesta. Vanha ränsistynyt kartano, kaksosteema (sekä kartano että sisarukset) ja tarinan tunnelma tarjoavat kuitenkin varttuneemmallekin lukijalle mukavan pienen ja nostalgisen jännityksen väristyksen.

Siitä on melkein seitsemän vuotta kun palasin Neiti Etsivän eli yhden lapsuuteni suosikkisarjan ja sen ensimmäisen osan pariin. Mietin tuolloin, että sarjan lukeminen jäänee ensimmäiseen osaan, mutta eipä jäänyt. Sarjan päähenkilö Paula Drew jäi kummittelemaan päähäni ja kun kirjastossa ei koskaan näkynyt tätä toista osaa tein lopulta varauksen ja luin tämän kesän lukumaratonilla. Nyt tuntuu siltä, että aion jatkaa sarjan parissa näin harvakseltaan luettuna.


Sitaattikunniamaininnan saa:

– Niin kauan kuin on elämää, on toivoa, ja keksin varmaan kyllä jotakin!

Helmet-lukuhaaste 2023: 33. Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun

6 kommenttia:

  1. Neiti Etsiviä, näitä alkupään kirjoja on ihan hauska lukea aika ajoin. Itse olen yrittänyt koota 70/80-luvulla ilmestyneitä valkopohjaisia kovakantisia laitoksia, mutta kovin ovat tulleet hintoihinsa antikvariaateissa.

    VastaaPoista
  2. Aino, kiva kuulla että Neiti Etsivät maistuvat myös sinulle. Tässä sarjassa riittää kerättävää, vaikka keskittyisi tiettynä ajanjaksona ilmestyneisiin kirjoihin.

    VastaaPoista
  3. Minä luin alakoulussa lopulta kaikki kirjastosta ja sen varastosta löytyvät osat. Yli 100 näitä on ja ihan jokaikistä ei tainnut enää löytyä. Silloin vasta uneksittiin laajemmista ja maksuttomista maakuntakirjastoverkostoista, joita nykyään taitaa olla jo joka puolella Suomea.

    VastaaPoista
  4. Anki, minulla on monta Neiti Etsivää lukematta varsinkin uudemmasta päästä. Nykyään on tosiaan helppo saada kirjat luettavakseen, vaikka kirjaa ei omasta lähikirjastosta löytyisikään, mahtavaa!

    VastaaPoista
  5. Enpä ollutkaan koskaan tajunnut, että nämä Neiti etsivä kirjat ovat noin vanhoja :o Voisi olla hauska palata sinun tapaasi näiden pariin ja kokeilla miten aikuislukijaan uppoisi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi H., sama täällä, minäkään en ollut tullut ajatelleeksi, että nämä ovat näin vanhoja, vasta nyt kun tartuin näihin uudelleen.

      Poista