17 helmikuuta 2022

Milla Paloniemi: 112 osumaa - sarjakuvataiteilijan päiväkirja


 
Milla Paloniemi: 112 osumaa - sarjakuvataiteilijan päiväkirja
Arktinen Banaani, 2016
330 sivua
Luettu: 3.1.2022
Mistä: kirjastosta


112 osumaa on sarjakuvamuotoon tehty päiväkirja, jossa seurataan sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Milla Paloniemen elämää vuoden 2015 maaliskuusta joulukuuhun. Paloniemi käy päiväkirjamerkinnöissään läpi vasta kokemaansa eroa ja sen aiheuttamia tunteita, pohtii taipumustaan ihastua sekä kuvaa juhlimistaan, ihmissuhteitaan ja vakavaa loukkaantumistaan.

Luin kirjan lähes yhdeltä istumalta ja pakko myöntää, että tämä ei ollut kirjalle eduksi. Koin suurta ihmissuhde(angsti)ähkyä sillä suuri osa merkinnöistä koskee nimenomaan Paloniemen rakkaus- tai toiselta kulmalta katsottuna rakkaudettomuuselämää ja saman aiheen pyörittely alkoi puuduttaa. Mietin useampaan otteeseen, että vaikka Paloniemen ihastuksen kohteita ei puhutella suoraan nimillä tai välttämättä kuvata tarkoin kasvonpiirtein voin kuvitella, että asianosaiset tunnistavat näistä päiväkirjamerkinnöistä itsensä, joten päiväkirjan julkaiseminen on vaatinut rohkeutta. Rohkeus näkyy myös siinä kuinka rehellinen Paloniemi on merkinnöissään. Hän paljastaa paljon itsestään, ajatuksistaan ja tunteistaan eikä välttele vaikeitakaan aiheita kuten suhdetta alkoholiin, syömishäiriötä ja mielenterveyteen liittyviä asioita.

112 osumaa on hyvin päiväkirjamainen myös ulkoasultaan. Merkinnöissä on käytetty monenlaista tyyliä, paperia ja kynää, erikokoisia ruutuja tai ei ruutuja ollenkaan, isoja ja pieniä piirroksia, mustavalkoista ja värikästä. Sekä piirrosjäljestä että kirjoituksesta näkee, että ne on tehty tunteella. Jotkut merkinnät ovat yksityiskohtaisia ja hyvin huolella tehtyjä kun taas osa on tehty hyvin nopeasti ja luonnosmaisesti, kuin kiireessä tai tunnekuohussa. Valitettavasti osassa merkintöjä luettavuus kärsii kun kaikista teksteistä ei saa selvää. Oli mielenkiintoista päästä kurkistamaan Paloniemen (eeppiseen ja draamaa tulvivaan) elämään.


Sitaattikunniamaininnan saa:




Helmet-lukuhaaste 2022: 34. Kirjailijan nimessä on luontosana

2 kommenttia:

  1. Tykkään ihan mahdottomasti kirjailijan kiroilevasta siilistä.
    Tämäkin tulee varmasti lukuun jossakin vaiheessa.

    VastaaPoista