10 tammikuuta 2022

Juha Mäntylä (toim.): Joulukalenteri - Hotelli Sylvia Juha Mäntylä (toim.): Joulukalenteri - Hotelli Sylvia
Reuna, 2020
403 sivua
Luettu: 25.12.2021
Mistä: kirjastosta


Ihastuin kirjajoulukalenterin ideaan niin kovasti, että päädyin jälleen lainaamaan Reuna-kustantamon Joulukalenterin menneelle joulukuulle ja luin sitä niin kuin sen ideaan kuuluu, yhden tarinan päivässä. Tosin viimeisen luukun, tai huoneen, luin vasta joulupäivänä. Olen tainnut löytää itselleni uuden joulunodotusperinteen.

Tässä vuoden 2020 Joulukalenterissa vietetään joulua Hotelli Sylviassa, 1700-luvulta lähtien Steniuksen suvun omistuksessa pysyneessä salaperäisessä, vain jouluisin avoinna olevassa majatalossa. Nykyinen omistaja Sylvia Stenius on kutsunut luokseen 24 vierasta majoittumaan sekä nauttimaan jouluateriasta ja ohjelmasta, ilman maksua tai sitoumuksia, ainoastaan pyytäen vieraitaan ottamaan mukaansa joulumielen. Vieraat saapuvat hotelliin yksi kerrallaan 24:n eri kirjoittajan "saattelemana".

Hotelliin ja sen 24:ään huoneeseen saapuu ihmisiä, joiden kautta pääsee seuraamaan varsin monenlaisia tapahtumia, ajatuksia ja keskusteluja. On vanhoja ja menetettyjä ystäviä, aaveita, jonkinlaisia henkiolentoja, self-help -terapointia, ammatinvalinnan ohjausta, karannut tonttu, joulustressiä, menetettyjä rakkauksia, salaisuuksia, lapsuusmuistoja, uusia alkuja ja toisia mahdollisuuksia.

     Niin kauan kuin käsittelet asioita vastavoimina, olet turvassa. Voit nähdä valoa pimeässä ja pimeyden valoa vasten. Vasta sitten, kun katsot pimeyttä pimeyden läpi, etkä näe valonpilkahdusta missään, olet lopullisesti hukassa.

Kaipasin joulukalenterikirjalta joulun tunnelmaa ja joulumieltä kuten hotellin emäntä Sylviakin alussa kutsussaan mainitsee, mutta kirjan tunnelma on ennemmin surullinen ja joulumieltä latistava kuin joulun viettoon virittävä. Monen vieraan joulumieli on kadoksissa, ollut ehkä jo vuosia, ja he saapuvat hotelliin synkällä mielellä, epäilevänä, yksinäisenä, masentuneena tai katkerana. Vain muutamassa tarinassa on positiivinen tunnelma, mutta niitäkin sävyttää useammassa tapauksessa tietynlainen haikeus.

Taustatarina kutsuvieraille avoimesta jouluhotellista on ehkä ohjannut kirjoittajia yhtenäiseen lähestymiskulmaan tai tunnelmaan, mutta se ei kuitenkaan onnistu muodostamaan tästä yhtenäistä kokonaisuutta, esimerkiksi hotellin aulan, käytävien sekä myös Sylvian ulkonäkö vaihtelee tarinoissa. Samojen teemojen toistuminen ja apea tunnelma puudutti, mutta kirjan idea kutsuvieraille avoimesta jouluhotellista on kuitenkin hyvä. 

Tämän Joulukalenterin tekijänpalkkiot lahjoitetaan vähäosaisten auttamiseen Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö-yhdistyksen kautta.

Tässä vielä aakkosjärjestykseen listattuna Hotelli Sylvian kirjoittajat:

Ahonen Markus
Hanhisuanto Kari
Hasu Johanna
Ikonen Asta
Keisala Markku
Kivinen AP
Knuuttila Sanna-Leena
Kuutti Maria
Lindgren Ville
Mäki Harri István
Mäkitalo Janne
Mäntylä Juha
Pehkonen Kirsi
Rahikainen Risto
Rinneoja Jasu
Saksala Elina
Sarpo Olli
Pitkäranta Ann-Mari
Suntila Shimo
Sipiläinen Tarja
Tainio Tiina
Takalo Unna
Tarsalainen Anne
Valto Kari


Sitaattikunniamaininnan saa:

Avain kätteli sujuvasti lukkoa, joka vastasi tervehdykseen terävällä naksahduksella.


Sekä (lause, joka on hyvä pitää mielessä joulutohinassa):

Täydellisen joulun tavoittelu johtaa vatsanpuruihin, ärtymykseen ja poikkeuksetta pettymyksiin, jotka voivat pilata joulun sekä itseltä että läheisiltä.


Pohjoinen lukuhaaste 2021: 2. Kirja, joka liittyy kaamosaikaan
Helmet-lukuhaaste 2021: 14. Kirja on osa kirjasarjaa (hieman taas rimaa hipoen, mutta koska Reuna on julkaissut näitä Joulukalentereita useampana vuonna tulkitsen ne sarjaksi)

2 kommenttia:

 1. Onpa hauska tällainen joulukalenterikirja jossa on monta kirjailijaa! Kunpa muistaisin tämän taas joulun alla, kun olisi ajankohtainen.
  Itse kuuntelin Kaarina Griffithsin dekkarin Murha tunturissa, josta ilmestyi yksi osa joka päivä 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jane, joulukalenterikirja on loistava keksintö! Olen nyt kahtena vuonna lukenut Reuna-kustantamon Joulukalenterin, mutta tulevaksi jouluksi taidan ottaa luettavakseni jonkun muun joulukalenterikirjan, esimerkiksi Karin Erlandssonin Yöjuna vaikuttaa hyvältä.

   Kuunneltava joulukalenteri on myös kiva idea, vaikka minä nautinkin joulukalenterini mieluummin painettuna kirjana (tai suklaana 😉).

   Poista