Peter Mayle: Vuosi Provencessa
WSOY, 1993
257 sivua
Suomentanut: Pirkko Huhtanen
(A Year Provence, 1990)
Luettu: 22.8.2020
Mistä: kirjastosta
Kun matkustaminen ulkomaille on koronan takia vain kaukainen haave ja utopistiselta tuntuva ajatus on loistava hetki matkustaa kirjojen avulla. Minä tein elokuussa kirjamatkan ihanaan Ranskaan, yhteen sielumaistani.
Useaan otteeseen Ranskassa lomailleet Peter ja Jennie Mayle toteuttavat haaveensa ja muuttavat ranskalaiseen maalaiskylään, Lubéron-vuoren juurelle 200-vuotiaaseen maalaistaloon. Elämä Provencessa ei ole kuitenkaan pelkkää auringonpaistetta, hyvää ruokaa ja viiniä vaan myös epäluuloisia kyläläisiä, myrskyjä, pitkittyvää ja laajenevaa remonttia sekä uusia ystäviä. Vastoinkäymisistä ja väärinkäsityksistä voi oppia ja
humoristisella ja positiivisella asenteella pääsee pitkälle.
Talokaupat oli tehty lakimiehen toimistossa viidentoista mailin päässä. Lähdimme noutamaan paperia [talon kauppakirjaa auton ostoa varten] ja panimme sen sitten voitonriemuisesti myyjän nokan alle tiskille. Samaan paikkaan laskimme šekin. Voisimmeko nyt saada automme?»Malheureusement, non.» Meidän oli odotettava kunnes šekki olisi vaihdettu. Se kestäisi noin neljä viisi päivää, vaikka olisikin osoitettu paikalliseen pankkiin. Emmekö voisi mennä yhdessä pankkiin nyt heti sitä vaihtamaan? Ei, emme voineet. Oli lounasaika. On kaksi asiaa joissa Ranska on maailman johtava maa – byrokratia ja gastronomia. Ne panivat meidät polvilleen.
Vuosi Provencessa on vuoden mittainen kuukausiin jaettu päiväkirjamainen matkakertomus, jossa on ripaus kirjeromaania. Maylen kirjoitustapa on nimittäin niin tuttavallinen ja lämminhenkinen, että tuntuu kuin lukisi ystävän kirjeitä. Kuvaus uudesta asuinympäristöstä, arkisista sattumuksista ja persoonallisista kyläläisistä tempaa mukaansa. Mieleen piirtyy selkeitä kuvia viiniviljelmistä, toreista, metsästä, ravintoloista ja pariskunnan talosta aina murheenkryyniksi muodostuvaa kivipöytää myöten... Tahdon Ranskaan!
Vuoden aikana pariskunta muuttuu muutaman viikon turisteista paikallisiksi, ranskalaistuu. Maylet oppivat ymmärtämään paikallista murretta, tulkitsemaan
remonttimiesten ja muiden ammattilaisten lupauksia ja vetämään juuri oikeista naruista heidän kanssaan asioidessaan, tuntemaan hyvät
ruokapaikat ja ostamaan oliiviöljynsä pikkupullojen sijasta
kanistereissa.
Ja ennen kaikkea olemme tunteneet olevamme kotona.
Kirja oli nappivalinta loppukesän lukemiseksi. Kirja ilahdutti, nostatti matkakuumetta ja kerronnan lomaan ripotellut ranskan kielen sanat, fraasit ja lauseet toivat Ranskan vielä pikkuisen lähemmäs. Kirja toimi jopa kimmokkeena osallistua vihdoin ja viimein sienikurssille! Ilokseni huomasin, että tämä ei ole Maylen ainoa kirja elämästä Ranskassa, joten leppoisaa luettavaa on luvassa vielä enemmänkin.
Sitaattikunniamaininnan saa:
Cést la vie.
Helmet 2020-lukuhaaste: 31. Kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla
Ps. Käy osallistumassa blogisynttäriarvontaan, suoritan arvonnan 11.10.2020.
Olen lukenut vain tämän ykkösosan, kolmonenkin on kotikirjahyllyssä mutta kakkososa puuttuu, sitä en löydä sen paremmin messuilta kuin antikvariaateistakaan. Toki voisin sen lainata kirjastosta, mutta haluaisin omaan hyllyyn kahden muun kaveriksi. Kiva kirja, jonka varmasti luen joskus uudelleen :)
VastaaPoistaHenna, toivottavasti kakkososakin tulisi sinulle jostain vastaan ja saisit täydennettyä sarjaa :)
VastaaPoistaTällainen hyvänmielenkirjallisuus tuntuu tulevan nyt tarpeeseen.