27 maaliskuuta 2016

Jody Revenson: Harry Potter - Maaginen maailmaJody Revenson: Harry Potter - Maaginen maailma
readme.fi, 2015
208 sivua
Suomentanut: Marko Niemi
(Harry Potter - Magical Places from the Films, 2015)
Luettu: 26.3.2016
Mistä: kirjastosta


Vanhempi villasukkalapsi on osoittanut kiinnostusta Harry Potter -sarjan lukemista kohtaan ja minä olen pyöritellyt pidemmän aikaa ajatusta sarjan uudelleen lukemisesta. Sittenhän meillä olisi taas mahdollisuus yhteisille kirjakeskusteluille. Viisasten kivi sai kuitenkin vielä odottaa vuoroaan sillä valitsin kirjastosta mukaani tämän kiinnostavalta näyttävän Harry Potter - Maaginen maailma -kirjan.

Kirjassa kuljetaan kirjoista ja elokuvista tutuilla paikoilla. Matka alkaa Dursleyn perheen talosta, sitten pistäydytään Viistokujalla ja jatketaan King´s Crossin aseman kautta Tylypahkaan, jossa kierretään luokkia, opettajien työhuoneita sekä Tylypahkan tiluksia ennen kuin siirrytään Tylyahon kylään. Myös Taikaministeriö esitellään ja lopulta kurkistetaan vielä velhokoteihin. Kirjassa kuvataan mm. tuotantosuunnittelja Stuart Craigin sanoin sitä taustatyötä, mitä elokuvan tekeminen vaatii ennen kuin se on katsojien nähtävillä. On kuvauspaikkojen etsintää, rekvisiitan hankkimista ja lavasteiden rakentamista. Suunnitelmia, piirroksia, toteutettuja ja hylättyjä ideoita. Kuvituksella on kirjassa tärkeä rooli, kirjasta löytyy erilaisia piirroksia tai luonnoksia, konseptikuvia ja stillkuvia elokuvasarjasta. 

"Mielestäni on maagisuuden kannalta parempi, jos tulee yllätetyksi. Kun kävelee johonkin paikkaan, luulee ymmärtävänsä sitä. Mutta jos siitä kasvaa ulos jotain outoa ja maagista, sillä on suuri yllätysvaikutus."

Tämä kirja kulkee sikäli käsi kädessä elokuvien kanssa, että jos elokuvat (kirjoista nyt puhumattakaan) on katsomatta ei tästä kirjasta välttämättä paljoa irtoa. Tosin vaikka olen nähnyt elokuvat useampaan kertaan (ja lukenut kirjat) en siltikään saanut tästä kirjasta paljoa irti, lähinnä koin ärtymystä. Kirja tuntuu suoraan sanottuna Harry Potter -ilmiön maineella ratsastamiselta ja kirjasta jää ikävä rahastamisen sivumaku.

Kirjan idea on kiinnostava ja ulkoasu näyttää pikavilkaisulla tyylikkäältä, mutta sisältö jää valitettavasti melkoisen kevyeksi. Stillkuvat ovat hienoja, mutta ne ovat jo tuttuja elokuvista eikä konseptikuvatkaan tuo paljon uutta. Teksti on taitettu paikoin miten sattuu, sanat on saatettu katkaista tavuviivalla rivin keskellä ja yhdessä kohdassa lause katkeaa kesken kaiken, loppua ei löydy mistään. Lisäksi tekstiin on jäänyt useita kirjoitusvirheitä ja onpa osa kuvien teksteistä jäänyt kokonaan suomentamatta. Tuntuu, että viimeistelyvaihe on jäänyt kokonaan tekemättä.

On kirjassa myös jotain hyvää, se nimittäin kuvaa kiinnostavasti sitä kuinka suuri koneisto vaaditaan valmiin elokuvan tai tässä tapauksessa elokuvasarjan taustalle. Elokuva rakentuu tyhjästä, pala palalta, esine, lavaste ja kuva kerrallaan. Esimerkiksi lavasteita tarvittiin tähän elokuvasarjaan 600, yksittäisistä esineistä puhumattakaan. Jonkun on täytynyt nekin suunnitella ja tehdä tai hankkia. Ideoita ei myöskään ole vain siirretty paperilta valmiiseen lavasteeseen ja filmille vaan myös näyttelijöiden mielipiteitä sekä vinkkejä on kuultu. 

Kirja kiillottaa J.K.Rowlingin Harry Potter -kirjasarjan ja sen pohjalta tehdyn elokuvasarjan kilpeä, mutta ei ole itsenäisenä teoksena virheineen kaikkineen kovin kummoinen. Selailtavana kiva, mutta luettavana pettymys.

 
Sitaattikunniamaininnan saa:

"Mielestäni taikuus on paljon vahvempaa, kun se kasvaa jostain todellisesta."

6 kommenttia:

 1. Minä pidin kyllä runsaasta kuvituksesta, mutta teksti ei tosiaankaan tasollaan häikäise. :/ Kirja myös lopahtaa töksähtäen.

  Rahastukseksi en näitä kirjoja koe, mutta laatua olisi saanut pienellä vaivalla huomattavasti paremmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, äkillinen loppu ihmetytti minuakin.

   Kuvitus ja ulkoasu muutenkin oli kirjan parasta antia. Kuten sanoin tätä oli kiva selata. Ilman hutilointia kirja (suomennos) tuskin olisi tuntunut minusta rahastukselta, nyt jäi vain sellainen olo, että äkkiä kirja ulos (joulu?)markkinoille. Ei tosiaan olisi paljoa vaatinut, että kirjasta olisi saanut huomattavasti paremman.

   Poista
 2. Ikävä kuulla, että kirja on niin heikkolaatuinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katriina, kieltämättä vähän harmitti, että tämä ei ollut niin hyvä kuin ensialkuun vaikutti. Kuitenkin ihan kiva selailtavaksi :)

   Poista
 3. Pottereiden suhteen taidan olla väliinputoaja, mutta kevätkukkain kera on Sinulle hyvänmielenhaaste blogissani: http://mummomatkalla.blogspot.fi/2016/03/sieluni-hymyt-haaste.html Viikonlopulle: aurinkoa & iloista mieltä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Takkutukka! Haasteasiat ovat olleet viime aikoina hieman retuperällä, mutta katsotaan kuinka käy :)

   Poista