17 tammikuuta 2021

Milla Ollikainen: VeripailakatMilla Ollikainen: Veripailakat
Like, 2013
221 sivua
Luettu: 30.11.2020
Mistä: kirjastosta
 
 
Äitinsä kanssa Ylläkselle saapunut Kristiina "Krisse" Kuha odottaa krapulaisena gondolihissiä noustakseen Yllästunturille. Kun hissi saapuu ala-asemalle ja sen ovet avautuvat alkaa huuto. Hissin lattialla on nuoren pojan verinen ruumis. Krisse nappaa kuvia ruumiista ja lähettää ne vanhalle toimittajana työskentelevälle kaverilleen Eerika Kunnakselle, joka matkustaa paikan päälle tekemään juttua tapahtuneesta. Paikalliset poliisit, vanhempi konstaapeli Juhani Vuontisjärvi ja komisario Reijo Vasara ryhtyvät tutkimaan tapausta. Miten on mahdollista tehdä surmatyö keskellä päivää hiihtokeskuksen ollessa auki ja hissien pyöriessä täysinä, kuka pojan on tappanut ja miksi?
 
    "Kymmenentuhatta turistia, hullu tappaja ja kaks iänvanhaa poliisia", Vasara sanoi. "Olispa ees iänvanha tappaja ja kaks hullua poliisia,"
     "Eikhään tässä hulluiksikin vielä keritä", Vuontisjärvi vastasi.

Takakannen mukaan Veripailakat on perinteinen "kuka sen teki" -dekkari, siitä olen samaa mieltä, mutta muuten takakannen kuvaus ei mene ihan nappiin. Kiehtova suomalainen kansanperinne sekä vaiettu lähihistoria jäävät tarinassa minusta kovin vähiin. Muutenkin takakannessa lupailtiin enemmän mitä lukukokemus tarjosi.
 
Ollikainen kirjoittaa melko suoraviivaisella tyylillä, hän ei juurikaan hyödynnä tapahtumapaikan komeita maisemia, hän ei pysähdy maalaamaan ympäristöä lukijan silmien eteen eikä henkilöistäkään kerrota kovin paljoa. Henkilöt jäivätkin hieman ohuiksi ja heitä oli vaikea erottaa toisistaan. Loppupuolella jouduin palaamaan takaisin päin ja kertaamaan kuka olikaan sukua kenelle, jotta sain palaset asettumaan oikeille paikoilleen. Oli kuitenkin ihan kiva lukea pitkästä aikaa kotimainen dekkari. Pidin Ylläksen maisemista ja murteella kirjoitetuista dialogeista. Prologi ansaitsee erityiskiitokset, se toimi täydellisenä lukuhoukuttimena.


Sitaattikunniamaininnan saa:

Kun pakkasta oli yli 20 astetta, lumi narisi kenkien alla sillä tavalla kuin sen piti, niin kuin sen muisti lapsuuden talvista.

Pohjoinen lukuhaaste 2020: 17. Pohjois-Suomeen sijoittuva dekkari
Helmet 2020 -lukuhaaste: 42. Kirjassa on isovanhempia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti