Gabrielle Zevin: Tuulisen saaren kirjakauppias
Gummerus, 2014
239 sivua
Suomentanut: Tero Valkonen
(The Storied Life of A. J. Fikry, 2014)
Luettu: 16.1.2019
Mistä: ennakkokappale kustantajalta
En tiedä mitä kirjan ilmestymisen aikoihin tapahtui, mutta jostain syystä Zevinin kirja painui aina vain alemmas lukupinossa kunnes unohtui yhden hyllyn nurkkaan pitkäksi aikaa. Viikko sitten muistin kirjan olemassaolon, tuli sopiva lukuhetki ja ahmaisin (erään sisäleikkipuiston sohvan nurkassa) yhdeltä istumalta suuren osan kirjaa ja loput pienempinä annoksina.
Joskus kirjat löytävät luoksemme vasta oikean hetken tullen.
A. J. Fikryn elämä on kääntynyt päälaelleen vaimon kuoleman jälkeen. Elämä ilman Niciä tuntuu tyhjältä eikä heidän yhteisen Island Books -kirjakaupan pyörittäminen yksin jaksa enää kiinnostaa. A. J. raahautuu läpi kirjahyllyjen, kirjanmerkkien, ennakkokappaleiden ja kustantamoiden myyntiedustajien tapaamisten värittämien työpäivien päästäkseen viimein yläkertaan omaan rauhaan, pakasteaterian ja humaltumisen pariin. Päivät toistuvat samanlaisina kunnes ensin A. J.:ltä varastetaan arvokas keräilykappale ja sitten, ikään kuin outona vaihtokauppana, hänen kauppansa hyllyjen välistä löytyy yllätys.
Omistaja palaa epäilemättä minä hetkenä hyvänsä täysin järkevän selityksen kera. Ehkä auto on hajonnut? Tai ehkä äiti sai äkillisen ruokamyrkytyksen. A. J. päättää harkita ovilinjaansa uudelleen. Hän oli ajatellut vain että joku saattaisi varastaa jotain, ei suinkaan että joku saattaisi jättää jotain.
Kannatti jättää kirja hautumaan ja odottamaan sopivaa lukuhetkeä. Ympärillä raikuva hälinä ei häirinnyt kirjaan uppoutumista vaan eläydyin täysillä Fikryn kirjakauppaan keskittyvään tarinaan. Kirja tulvii kirjallisia viittauksia ja tarinaa rytmittää A. J.:n lukupäiväkirjamerkinnät. Nämä merkinnät toimivat lukuvinkkeinä lukijalle, mutta samalla ne myös ohjaavat tarinaa eteenpäin, A.J.:n muistiinpanot pitävät sisällään vihjeitä tulevista käänteistä hänen osoittaessaan merkintänsä jollekin henkilölle tai mainitsemalla niissä jonkun henkilön nimeltä.
Tuulisen saaren kirjakauppias on tarina rakkaudesta ja kirjoista, rakkaudesta kirjoihin ja lukemiseen, uusista aluista ja mahdollisuuksista. Tarina keikkuu tunteesta toiseen, kepeydestä haikeuteen ja onnesta suruun, se on ihastuttava ja lempeä. Kirja on kuin novelli, siinä on uusia alkuja ja loppuja. Tarina kiertää tavallaan kehää, elämän kiertokulku toistuu, mutta silti tarina ei toista itseään vaan uusiutuu. Vaikka tarina ei ollut yhtä iloa ja onnea se jätti jälkeensä hyvän mielen sekä halun mennä kirjakauppaan.
Hän kävelee kaupan poikki, ohi kirjojen joissa ei ole kuvia, ohi onnittelukorttien. Hän kuljettaa kättään pitkin lehden kantta, pyörittää kirjanmerkkitelinettä. Hyvää huomenta, lehdet! Hyvää huomenta, kirjanmerkit! Hyvää huomenta, kirjat! Hyvää huomenta, kauppa!
Sitaattikunniamaininnan saa:
He olivat keskustelleet pelkästään kirjoista, mutta mikäpä oli elämässä henkilökohtaisempaa kuin kirjat?
Helmet 2019-lukuhaaste: 32. Kirjan nimessä on ammatti
Tykkäsin kirjasta tosi paljon. Olen hehkuttanut sitä aika lailla blogissani :)
VastaaPoistaMai, kävinkin juuri lukemassa arviosi. Tämä kirja tuli luettua juuri sopivalla hetkellä, pidin kovasti.
PoistaTämä on sellainen sympaattinen kirja, josta olisin halunnut pitää enemmän, mutta joku tässä ei toiminut minulle.
VastaaPoistaKatja, sympaattinen kuvaa tätä hyvin. Pelkäsin, että olisi liian imelä, mutta ei sitten ollutkaan. Osui sopivaan lukuhetkeen.
PoistaVillis, erittäin lumoava kirja, josta nautin!
VastaaPoista♥
Leena, sinulla taitaa olla saari sydämessä ja veressä ;) Ihanaa lukea kirja juuri oikealla hetkellä, onneksi en hätiköinyt.
PoistaKuulostaa ihanan tunnelmalliselta kirjalta, miksiköhän en ole lukenut tällaista... :O
VastaaPoistaRuusa, onneksi kirjat ei varsinaisesti vanhene eli ei muuta kuin lukemaan!
PoistaKiinnostava kirja, joka on mennyt minulta jotenkin ohi. Pitäisi joskus tutustua!
VastaaPoistaKirjarakkautta, voin suositella 🙂
Poista