01 lokakuuta 2012

Kirjablogistit tempaisevat plagiointia vastaan

Kirja-arvio
Juoni
Analyysi
Kirjaesitelmä
Referaatti

Käsi pystyyn, jos olet joskus googlettanut edellämainituilla sanoilla mennäksesi siitä mistä aita on matalin eli löytääksesi valmista materiaalia koulutehtäviä tai muuta vastaavaa varten sen sijaan, että lukisit kirjan itse. Kaikki Internetistä löytyvä ei kuitenkaan välttämättä ole sitä miltä näyttää! Muutamat kirjabloggarit halusivat tästä muistuttaa, toivottavasti seuraava tiedote saa miettimään omia valintojaan ja tekemisiään:


Kirjablogistit tempaisevat plagiointia vastaan

Suomalaiset kirjablogistit järjestävät flashmob-tapahtuman netissä. Noin 20 blogistia julkaisee maanantaina klo 10 vääristellyn kirja-arvion. Arvioissa vääristellään kirjojen juonta ja teemoja. Syy tempaukseen on blogitekstien lisääntynyt plagiointi. Kirjablogistit ovat huolissaan siitä, että koululaiset ja jopa tekstiammattilaiset kopioivat tekstejä blogeista.

Blogistit näkevät kävijäseurantatyökalujen avulla blogilukijoiden käyttämät hakusanat. Tilastot kertovat karua kieltä: kirjablogeista haetaan esseitä, mallivastauksia ja juoniselostuksia.

Tempauksen tavoite on herättää keskustelua plagioinnista ja havahduttaa opettajat ja lasten vanhemmat ilmiön yleisyyteen, vahingollisuuteen ja laittomuuteen. Toinen tavoite on muistuttaa plagioijille, ettei kaikkea netissä luettua voi ottaa todesta. Kolmas tavoite on ilkikurinen: jos joku koululainen todella kopioisi vääristellyn kirja-arvion ja palauttaisi tekstin opettajalle omana työnään, muistuttaisi tilanne jännittävästi Pasi Ilmari Jääskeläisen Lumikko ja yhdeksän muuta -kirjan alkuasetelmaa.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajina työskentelevät kirjablogistit Kirsi Hietanen ja Minna Rytisalo ihmettelevät, että monet vanhemmat tietävät lastensa kopioivan tekstejä netistä, mutta eivät pidä sitä vääränä. "Kun kerran kysyin plagioinnista kiinni jääneeltä oppilaalta, mitä kotona oli sanottu, hän sanoi vanhempien vain todenneen, että älä jää kiinni seuraavalla kerralla", kertoo Rytisalo. Kouluilla ei ole yhtenäisiä käytäntöjä sen suhteen, miten tekijänoikeusrikkomuksesta kiinni jääneitä oppilaita rangaistaan.

Suomalaiset kirjablogit julkaisevat vuosittain yhteensä useita satoja kirja-arvioita. Arviot tavoittavat satojatuhansia suomalaisia lukijoita. Kirjablogit tuovat esille myös kirjoja, joita valtamedia ei arvioi. Näin blogit laajentavat kirjakeskustelua.


Vääristellyt kirja-arviot (tekstit julkaistaan 1.10.2012 klo 10):

Aho, Juhani: Rautatie - http://suketus.blogspot.fi
Austen, Jane: Ylpeys ja ennakkoluulo - http://luenjakirjoitan.blogspot.fi
Canth, Minna: Anna-Liisa - http://luminenomena.blogspot.fi
Canth, Minna: Työmiehen vaimo - http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.fi
Doyle, Arthur Conan: Baskervillen koira - http://bibliofile-x.blogspot.fi/
Fitzgerald, F. Scott: Kultahattu - http://www.psrakastankirjoja.blogspot.fi/
Frank, Anne: Nuoren tytön päiväkirja - http://aitilukeenyt.blogspot.com
Haanpää, Pentti: Noitaympyrä - http://kirsinkirjanurkka.blogspot.fi
Härkönen, Anna-Leena: Häräntappoase - http://kirjasfaari.blogspot.fi
Kianto, Ilmari: Punainen viiva - http://bookingitsomemore.blogspot.fi
Kivi, Aleksis: Seitsemän veljestä - http://sbrunou.blogspot.fi/
Meyer, Stephenie: Houkutus - http://pigeonnaire.blogspot.fi/
Mitchell, Margaret: Tuulen viemää - http://kirjakissa.blogspot.fi/
Niemi, Mikael: Aivot pellolle - http://kannestakanteen.blogspot.fi/
Orwell, George: Eläinten vallankumous - http://kirjamieli.blogspot.fi/
Rimminen, Mikko: Pussikaljaromaani - http://ilsela.blogspot.fi/
Salinger J.D.: Sieppari ruispellossa - http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/
Shakespeare, William: Romeo ja Julia - http://sininenlinna.blogspot.fi/
Steinbeck, John: Hiiriä ja ihmisiä - http://kirjojenkeskella.blogspot.fi/
Waltari, Mika: Tanssi yli hautojen - http://hdcanis.blogspot.fi/

23 kommenttia:

 1. Hyvä tempaus :)

  Opettajien kannattaisi miettiä muitakin keinoja plagiointia vastaan, esim. ei kertoisi kirjakuulustelun kirjaa kysymyspaperissa.

  Myös juoni vetoisuudesta olisi hyvä päästä pois :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokke, hyvä tempaus tosiaan! Toivottavasti tämä herättää ajatuksia monella taholla, muuallakin kuin koulumaailmassa.

   Poista
 2. Hieno tempaus!

  Itsekkin olen huomannut että blogiini tullaan juuri noilla hakusanoilla. Itse sattuin mainitsemaan tästä eräälle läheiselle ihmiselle, joka vain tokaisia että jos olisi koulussa niin varmasti plagioisi. Miksi nähdä vaivaa kun joku muu on sen jo nähnyt. Tekipä mieli räjähtää ja oikein kunnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aletheia, totta! Olisi ollut kiva osallistua itsekin, mutta vierestä seuraaminenkin on mielenkiintoista. Uskomatonta, en ihmettele, että räjähtäminen on ollut lähellä :(

   Poista
 3. Omalta kohdalani voin ihan käsi sydämellä todeta, että en ole opiskeluihini googlettanut enkä varsinkaan kopsannut matskua mistään. Ja jos ja kun lainauksia tietty oli, ne oli mainittu.

  Ikävää, että moni katsoo kuitenkin oikeudekseen pölliä toisten tekstejä, joten hieno tempaus tämä. Ja olen hihitellyt kovasti käydessäni noita linnkien juttuja läpi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, kävin juuri lukemassa nuo hämäyspostaukset läpi, hieman herätti hilpeyttä ;) Saa nähdä päätyykö yksikään vääristelty arvio koulutehtäviin...

   Sama täällä, itse olen tehtäväni ja blogiarvioni tehnyt ilman copypasteja :)

   Poista
 4. Jess! Juuri tällaisia tempauksia tarvitaankin :)

  VastaaPoista
 5. Ohhoh, minä olen niin sinisilmäinen, etten ole tullut edes ajatelleeksi, että joku voisi käydä kopioimassa meikäläisen kirjoituksia.

  Kuulostaa mahtavalta tämä tempaus! Itse olen käynyt kouluni aikaan jolloin tietokone oli pelottavampi kuin pojat - siis tosi pelottava - ja myöhemmin, kun kuulin ensimmäistä kertaa internetistä, minulla meni todella, todella pitkään, ennen kuin oikein tajusin, mistä siinä oli kyse. Olenkohan vieläkään aivan varma? Hih.

  Mutta vaikka kävisin koulua nyt, en ikä päivänä kopsaisi jonkun toisen tekstiä; rakastan itse kirjoittamista niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös ollut niin sinisilmäinen, etten ole tullut asiaa ajatelleeksi. Toisaalta blogini on vielä kovin nuori, eikä sitä ole vielä googletettu noilla tietyillä sanoilla. Ehkäpä sekin aika kuitenkin vielä tulee...

   Poista
  2. Minunkaan kouluaikana ei vielä ollut tietokoneita, ne olivat sellaisia huoneenkokoisia ja niitä oli vain jossain tutkimuslaitoksilla tmv. Ihan ite on saanut ja pitänyt kirjat lukea ja analysoida!

   Hieno tempaus kyllä!

   Poista
  3. Raitasukka, kyllähän noilla sanoilla voi hakea aivan rehellisin tarkoitusperinkin, mutta kieltämättä ensimmäisenä käy mielessä koulutehtäviin helpotusta hakevat...

   Salka, aina tekniikka ei tuo pelkästään positiivisia tuulia :( Eiköhän suurin osa onneksi tee esseensä ja analyysinsä itse ja plagioijat on vain pieni osa kokonaisuutta :)

   Poista
  4. Kyllähän monet varmasti hakevat juoniselostuksia ja mielipiteitä vertailun vuoksi, oman jo kirjoitetun tekstin tueksi/näkökulmien tarkasteluksi. Siinähän ei ole mitään pahaa. Liekö sitten itse tunnen vain sutkia nuoria (ahahha), heistä kun 4 myönsi nyt toisen asteen oppilaitoksessaan käyttäneen netistä pöllittyä aineistoa, "no ku ei kiinnosta/jaksa lukee jotain romaania", ynnä muihin vastaaviin syihin vedoten.

   Tempaus oli tarpeellinen, hupaisa, ajatuksia herättävä ja toivottavasti edes joku koululainen googlen kautta meidän arvion löydettyään hoksaa, että nettimateriaalia kannattaa lukea harkiten, mutta kirjoja huolella ;D

   Poista
  5. Disa, minua lukutoukkana harmittaa aivan hirveästi, että joku ei viitsi nähdä vaivaa lukea kirja ja käyttää omia aivojaan sen käsittelemiseen... Ja sitten vielä kehtaa sen tunnustaa ehkä jopa ylpeyttä äänessään :(

   Tuo viimeinen lause on helmi :)

   Poista
 6. Hyvä tempaus! Herättää ajattelemaan ehkä muutkin.

  Itse en ole koskaan kopioinut mitään ilman, että olisin siitä maininnut. Mutta toisaalta, kun tykkää lukea ja kirjoittaa, niin minä ainakin nautin kaikkien esseiden tekemisistä eikä mieleeni edes tullut, että kopioisi!

  Itse en blogissani hirveästi juonta kerro, vaan keskityn omiin mielipiteisiin. Toki joku niitä mielipiteitä ja ajatuksiakin voi hyödyntää, mutta toivottavasti ei.

  Aika tylsää kyllä, että toiset kopioi toisten tekstit. Toisen työn varastamistahan se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, toivottavasti :)

   Kopioiminen vie minusta idean koko bloggaamiselta, omia ajatuksiaanhan täällä jäsennellään ja puetaan sanoiksi.

   Minä pidän juonikuvauksen lyhyenä, enkä todellakaan sisällytä siihen mitään loppuratkaisuja. Juonipaljastukset ärsyttää muutenkin, siksi usein takakannetkin jää kirjoista lukematta (jos kirja on jo herättänyt mielenkiinnon, uppo-oudosta kirjasta takakansi on toki luettava). Mielipiteet minullakin on ykkösenä.

   Totta, toisen tekstin kopioiminen on yhdenlaista varastamista :(

   Poista
 7. Erinomainen tempaus! Tärkeä aihe! Minulta tämä on mennyt onnellisesti ohitse, muutoin olisin mielelläni mukana.

  Tekijänoikeudet ovat toinen juttu, josta toivoisin keskustelua. Valokuvia on nappailtu ilman lupaa ja teksteistäkin huomaa otetun toisinaan poimintoja. Ei tämä ole ihan päivänselvä asia meille aikuisillekaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen kirahvi, aihe on tosiaan tärkeä kaikin puolin, niin tekstin kuin mm. valokuvienkin osalta!

   Poista
 8. Hieno tempaus! Äidinkielenopena olen oikein tyytyväinen. Ehdinkin jo ihmetellä yhtä blogiarviota, joka tuntui kummalliselta - kirja oli omien muistikuvieni mukaan aivan toisenlainen. Hyvähyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merenhuiske, kiva kuulla äidinkielen opettajan mielipide :) Mahtavaa, olet törmännyt "kummalliseen" arvioon - saapa nähdä törmääkö joku tällaisesta muutellusta arviosta tehtyyn esitelmään tms. ;)

   Poista
 9. Kiitos tästä, minäkin olen hauskuttanut itseäni lukemalla listasi kirja-arvoita. Muutama itseltä lukematta jäänyt klassikko kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että ehkä on mentävä kirjastoon! :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkusisko, kiva kuulla :)

   Sama juttu täällä, minuakin alkoi kiinnostaa nuo lukematta olevat kyytiä saaneet klassikot :D

   Poista