lauantai 3. elokuuta 2013

Lukumaratonin jälkitunnelmiaAjattelin tehdä pienen loppuyhteenvedon torstaisesta lukumaratonistani, pystyn sitten tekemään halutessani jonkinlaista vertailua jos (kun!) innostun joskus toistamaan koitoksen. En tainnut eilen lukea ollenkaan kirjoja (postit sentään luin) ja tänään ehdin lukea todella vähän eli enköhän ole jo palautunut lukurypistyksestä ja pystyn palastelemaan kokemukseni.

Tässä siis hieman tilastotietoa suorituksestani, ensimmäisenä luetut kirjat (lukujärjestyksessä) sivunumeroineen:

Roald Dahl: Jali ja lasihissi, 190 sivua
Alan Bennett: Epätavallinen lukija, 115 sivua
Milla Paloniemi: En vaan osaa (sarjakuva-albumi), 60 sivua
Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka, 221 sivua
Enid Blyton: Viisikko retkellä, 155 sivua
Carlos María Domínguez: Paperitalo 45 sivua (jäi kesken, aika loppui)

Luin siis yhteensä 789 sivua ja noin 5,5 kirjaa. Todellinen lukuaikani (24 tunnista vähennetty yöunet ja ruoka- yms. tauot) oli 14 tuntia 55 minuuttia. Se tarkoittaa lukunopeutena 52,9 sivua tunnissa tai 0,88 sivua minuutissa (pitkän matematiikan lukeneet saavat vapaasti korjata mahdolliset laskuvirheet). Tulos ei tosin ole ihan luotettava, sillä luin romaanien lisäksi nopealukuisen sarjakuva-albumin. Laskin nyt kuitenkin luvut näkösälle.

Entä miltä tuntui lukea vuorokausi? Ihan hyvältä, ainoastaan lukumaratonin ensimmäinen ja viimeinen tunti olivat haastavat, molemmat siis keskiyön tietämillä. Ehkä tuosta voisi päätellä, että en ole silloin parhaimmillani lukemista ajatellen. Aloitusajankohta tuntui kuitenkin sopivalta. Myös ruokapuoli oli oikein onnistunut. Seuraavalla kerralla saattaisin lukea välillä ulkona, nyt sää suosi sisällä lukua.

Välillä tuntui, että lyhyiden kirjojen valinta ei välttämättä ollut kaikkein paras idea. Juuri kun pääsin kunnolla vauhtiin oli kirja jo lopussa ja kirjan vaihto sekä väliaikatietojen kirjoittaminen blogiin katkaisivat lukurytmiä. En tiedä uskaltautuisinko lukemaan seuraavalla lukumaratonilla pelkästään yhtä tiiliskivikirjaa, mutta sellainen kaksi tai kolme kirjaa voisi olla sopiva määrä.

Ei lukumaraton kovin raskas kokemus ollut kun näin pian on mietteissä uusi suoritus ;)


12 kommenttia:

 1. Minunkin pitää kyllä kokeilla joskus tiiliskivimaratonia. Tykkäsin seurata Sallan väliaikatietoja ison luku-urakan aikana.

  Mie ajattelin myös kokeilla sitä kuukauden lukuhaastetta, kirja joka päivä, vaikka todennäköisesti siinä "epäonnistun". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, minäkin luin tuon Sallan postauksen ja se vielä lisäsi omaa innostustani paksumpien/tiiliskivikirjojen lukumaratoniin :)

   Huh, olet sinä hurja :) Minä saattaisin selvitä novelli päivässä -periaatteella, mutta en varmasti kokonaisella kirjalla. Seuraan kyllä innolla koitostasi kun siihen ryhdyt :)

   Poista
 2. Tiiliskivimaraton siintää täälläkin mielessä. Olisi just hyvä kirjakin!
  Lyhyet kirjat tosiaan katkaisivat hiukan rytmiä ja toisinaan se vähän kyllä häiritsi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morre, minullakin olisi monta hyvää ehdokasta tiiliskivimaratoniin :) Taidan silti odottaa hetken aikaa, nytkin sai suostutella ja perustella päivän luku-urakkaa ;D

   Poista
 3. Meikä lukee niin hitaasti, että tulin oman maratoonauksen yhteydessä siihen tulokseen, että lyhyiden kirjojen valitseminen oli olennainen osa iloista koitosta. :D

  Kivoja kirjoja luit, en jotenkin tajunnut tulla maratonin aikana fiilistelemään. Epätavallinen lukija oli munst ihana, meen heti kattomaan mitä siitä tykkäsit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maukka, ensimmäisellä kerralla oli ihan hyvä ottaa lyhyitä kirjoja niin sai totutella :) Ei minunkaan lukuvauhtini päätä huimannut, vielä kun keskeytyksiä tuli aika useasti. Tiiliskivimaratonille pitää sitten valita kirjat todella tarkasti, minä kun en osaa jättää kirjaa kesken niin joutuisin tahkoamaan aloittamaani kirjaa vaikka se ei tempaisi mukaansa :(

   Kiva kun tulit kommentoimaan jälkikäteen :) Luin kyllä kommentteja maratonin aikanakin, mutta kommentointi jäi vähemmälle joten et myöhästynyt mistään ;) En ole vielä kirjoittanut arvioita maratonkirjoista, ennen niitä pitäisi kirjoittaa Michael Enden Tarina vailla loppua -kirjasta. Bloggaamista odottavien kirjojen jono hieman stressaa, minä kun yleensä bloggaan kirjasta heti lukemisen jälkeen tai ainakin niin, että kahta ei ole odottamassa postausta. Tykkäsin kyllä Epätavallisesta lukijasta :)

   Poista
 4. Minuakin kiinnostaisi tiiliskivimaraton, mutta toisaalta koin ensimmäisellä omalla maratonillani että lyhyiden kirjojen luku sopi minulle tosi hyvin. Tykkäsin siitä että aihe ja tyyli vaihtuivat totaalisesti, ja välillä teki hyvää lukea niitä kitalaenpuhdistusnovellejakin. :)

  Odotan kiinnostuksella arviotasi Sydämen mekaniikasta, minusta se oli aivan kamala kirja! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sara, minäkin tykkäsin lukea lyhyempiä kirjoja, mutta luulen, että viihdyttävän tiiliskiven avulla lukemisen intensiivisyys korostuisi ja tunnelma olisi vähän erilainen. Pitää kokeilla olenko ihan hakoteillä :) Minä en sitten malttanut lukea novelleja, olisin todennäköisesti joutunut lukemaan kaikki putkeen ;)

   Tiedätkö mitä, niin odotan minäkin tuota arviotani :D En oikein vieläkään tiedä mitä siitä pidin tai mitä siitä sanoisin...

   Poista
 5. Pitää ilmeisesti itsekin vielä kokeilla lukumaratonia, kuulostaa sen verran mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, voin suositella :) Sitten tietää sopiiko sellainen itselle vai ei. Minä aion maratoonata uudelleen joskus :)

   Poista
 6. Minä kirjoittelin juuri tänään omista maratonfiiliksistä ja ihan samaa mieltä, että pienten kirjojen lukeminen oli jopa vähän raskasta. Ensi kerralla kyllä paksumpia teoksia kehiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, pitää tulla lukemaan maratonfiiliksiäsi :) Pitäisiköhän alkaa jo miettiä sopivia, paksumpia kirjoja seuraavaa maratonia varten ;)

   Poista