keskiviikko 24. elokuuta 2011

"Kahvilla Kingin kanssa"Stephen King: Kirjoittamisesta: muistelma leipätyöstä
(On Writing. A Memoir of of the Craft, 2000)
Tammi, 2000
272 sivua


Minua ei noin yleisesti ottaen kiinnosta kirjoittamisesta kertovat kirjat, mutta kun kyseessä on lempikirjailijani niin johan kiinnostaa! Olen tykännyt Stephen Kingin kirjoista niin kauan kuin muistan. Luen parhaillaan hänen tuotantoaan (suomennettua) uudelleen suurin piirtein ilmestymisjärjestyksessä, poikkeuksena Musta torni -sarja, jonka jätän viimeiseksi, suklaakuorrutukseksi kakun päälle. Kirjoittamisesta -kirjan luin nyt, kun sain sen viimein kirjastosta.

Kirjoittamisesta: muistelma leipätyöstä -kirjassa Stephen King kertoo taustastaan, tiestään kirjailijaksi ja antaa vinkkejä kirjailijan urasta haaveileville. Ensimmäiset sata sivua keskitytään Kingiin itseensä, sen jälkeen siirrytään kirjailijan työkalupakin kautta astetta teoreettisempaan kirjoittamisen käsittelyyn.

Vaikka kyseessä onkin tietokirja, se on kirjoitettu Kingin tutulla tyylillä, pilke silmäkulmassa ja niin että ei-ammattilainenkin sen ymmärtää. King ei kumartele muita vaan kulkee omaa tietään. Vai mitä sanotte tästä: toisten alkusanojen päätteeksi King siteeraa The Elements of Style -kirjoitusoppaan sanoja "Sääntö 17 luvussa nimeltä Principles of Composition on: "Jätä tarpeettomat sanat pois." Yritän ottaa onkeeni.". Näiden sanojen jälkeen hän kirjoittaa vielä kolmannet aloitussanat. Kingin sanat eivät olekaan tarpeettomia (puolueellinen huomio, myönnetään), hänelle sallisi vaikka neljännetkin alkusanat.

Kirjaa lukiessa tuntui kuin olisi istunut kahvilla Stephenin kanssa, kirjavista asioista keskustellen. King kertoo välillä vaikeistakin asioista mutta silti kirjan tunnelma on leppoisa ja paketti pysyy kasassa, pääpaino kirjoittamisessa. Hänen kirjoittamiseen liittyvät ohjeet ovat käytännönläheisiä, yhtä aion itsekin noudattaa (vaikka en kirjoittamisesta varsinaisesti haaveilekaan), King nimittäin kehottaa lukemaan mahdollisimman paljon :) Myös seuraava tunnustus lämmittää lukutoukan mieltä:

Kirja ovat ainutlaatuisen liikkuvaa taikaa. Minä kuuntelen kirjoja yleensä  autossa (aina lyhentämättöminä; minusta lyhennetyt äänikirjat ovat kaiken arvostelun alapuolella) ja otan aina yhden kirjan mukaan, minne ikinä menenkin. Koskaan ei tiedä milloin kaipaa pakoluukkua: --- voit juuttua lentokentän odotussaliin, itsepalvelupesulaan sateisena iltapäivänä tai pahimpana kaikista, lääkärin odotushuoneeseen kun lääkäri on myöhässä ja joudut istumaan puoli tuntia ennen kuin hän ehtii kopeloimaan jotain arkaa paikkaa. Tällaisina hetkinä kirja on minusta elintärkeä.

Olen aina kuvitellut Kingin sellaiseksi rennoksi jalat maassa -tyypiksi, tämä kirja vain vahvisti kuvaa. Lisäpisteitä vielä siitä, miten kauniisti hän toistuvasti puhuu vaimostaan Tabithasta. Kirjan lopusta löytyy vielä lista, johon King on kerännyt parhaat lukemansa kirjat kolmen-neljän vuoden ajalta. Listaihmisenä luin tämänkin innolla, tältä listalta olen lukenut 6 ja lisäksi 2 on luettavien listalla.

Kirjasta on kirjoittanut myös ainakin Morre (meidän ajatukset näemmä menivät aika lailla samoilla raiteilla), kirja löytyy myös Paulan Kirjallista elämää -haasteen kirjalistalta.

10 kommenttia:

 1. Osuvasti naputeltu Kingin Kirjoittamisesta -kirjasta! Minäkin tykkäsin tästä kovin. Tässä on sellaista asennetta, jota kaikissa asiaa käsittelevissä kirjoissa ei ole. Ehkä se osin kumpuaa siitä, että tietää Kingin myyneen niin valtavasti teoksiaan..? :-)

  Saanko liittää kirjoituksesi Kirjallista elämää -koosteeseen vuoden lopussa?

  VastaaPoista
 2. Tämän(kin) haluaisin lukea uudestaan. Olen tainnut syksynuutuuksista puhuttaessa joka kerta mainita, että King on suosikkikirjailijani ja odotan uutta suomennosta innolla ;)

  Oletko lukenut Stephen King ja kauhun anatomia - Paljaat luut teoksen? Minä en muista siitäkään enää oikein mitään, en edes sitä pidinkö siitä...

  VastaaPoista
 3. Löytyy hyllystäni (tosin varastin sen tietämättäni siskoltani!), mutta jostain syystä en ole ihan loppuun asti vielä lukenut..Anyways kirjoitusoppaaksi tämä on ihanan kevyt lukea.

  VastaaPoista
 4. Paula: Minulla ei ole vertailukohtaa muihin vastaaviin kirjoihin, mutta kuvittelen että tämä on tosiaan ihan omaa luokkaansa. Saat liittää, vaikka en haasteeseen varsinaisesti osallistukaan :)

  Maija: Muistankin että olet King-fani :) Minäkin odotan uusinta suomennosta, mutta luen sen vasta sitten kun aikaisemmat suomennokset on luettu. En ole lukenut tuota mainitsemaasi kirjaa, piti googlettaa kun oli ihan outo. Kiitos vinkistä, tuo täytyy lukea! Ai niin, jostain syystä sinun postaukset eivät ole päivittyneet hallintapaneelin lukemistoon, jota kautta seuraan blogeja. Toivottavasti tämä on ohimenevä häiriö bloggerilla... Onneksi huomasin tilanteen ja tiedän seurata blogiasi erikseen :)

  Helmi-Maaria Pisarainen: Ihanan kevyttä, totta! Mikähän sinun lukemisen katkaisi... Onneksi löytyy melkein omana hyllystäsi ;)

  VastaaPoista
 5. Ostin tämän kirjakaupasta yhdellä ainokaisella eurolla, ja se lojui lukemattomana hyllyssä melkein kaksi vuotta ennen kuin tajusin siihen tarttua - oli totisesti hintansa väärti ja enemmän. Pidin kovasti.

  VastaaPoista
 6. Jere: Eurolla? Mitä ihmettä hinnoittelijalla on ollut mielessä... No eipä sillä, sinun onni kuitenkin :) Varsinkin kun kerran tykkäsit.

  VastaaPoista
 7. Oijoijoi - kaikki muut ovat taas tykänneet tästä kirjasta. Voiko sitä ääneen sanoakaan, että minuun se ei iskenyt lainkaan... Onneksi makuja on monia, löytyy kaikille kirjoille lukijansa :).

  VastaaPoista
 8. Rooibos: Voi sanoa, ihan vapaasti :) Minusta on ihan kiva kuulla eriäviä mielipiteitäkin. Tykkäätkö noin muuten Kingin kirjoista?

  VastaaPoista
 9. Olen jotain Kingiä lukenut vuosia sitten, mutta en kai yhtä kirjaa enempää. Ehkä siksikin olin väärä kohderyhmä kirjalle: kun en fanita Kingiä, en jaksanut kiinnostua perhe-elämän kuvauksista tai muusta läpinästä. Olen itsekin kirjoittanut Kingin kirjasta täällä: http://rooiboskirjoittaa.blogspot.com/2008/12/stephen-sedst-ja-minusta.html ja näköjään sanoja säästelemättä ;). Käy vilkaisemassa, jos tohdit ;).

  VastaaPoista
 10. En sitten ihmettelekään ettet ihastunut, kyllähän siinä aika paljon on muistelua :) Onhan nimessäkin se jatko "muistelma leipätyöstä", joten ehkä sitä ei ole pelkäksi kirjoitusoppaaksi tarkoitettukaan. Taidan olla King-fanina vähän puolueellinen lukija. Kiitos linkistä, käyn heti lukemassa ;)

  VastaaPoista