06 toukokuuta 2021

Kalle Päätalo: Iijoen kutsuKalle Päätalo: Iijoen kutsu
(Iijoki #20)
Gummerus, 1990
648 sivua
Luettu: 26.4.2021
Mistä: lahja

 
Uusbetoni Oy:n korotustyömaa valmistuu ja Kallea kysellään useampaan työpaikkaan. Vaikka Kalle vie palkkatyössä rakennuksia eteenpäin melko lailla entiseen malliin eivät työt oman kodin valmistumiseksi etene. Aiemmin jopa repimällä ja iltakaudet työskennellyttä Kallea vaivaa outo saamattomuus ja alakulo eikä saunan tai yläkerran huoneiden rakentamiseen tunnu löytyvän työhaluja. Kalle käy Taivalkoskella pääsiäisreissulla ja sieltä tarttuu matkaan idea, joka muuttaa Päätalojen tulevaisuuden yllättävään suuntaan.

Nuoruuden haaveet ja aikuiselämän todellisuus tuntuvat repivän Kallea pahasti eri suuntiin. Hän on opiskellut hyvän ammatin ja päässyt näyttämään osaamisensa työmailla, rinnalla on vaimo ja yhteinen kotikin on jo asumiskunnossa. Eläminen on vakiintumassa, mutta vieläkään kirjoittamiselle ei löydy aikaa ja Kallea tuskastuttaa kun hänelle rakkaista ja tutuista aiheista ilmestyy useampia kirjoja muiden kuin hänen itsensä kirjoittamina. Myös lasten hankkiminen tuntuu pyörivän Kallen mielessä, ainakin aihetta sivutaan toistuvasti Kallen ja Lainan sanasodissa.

Ehkä paikatakseen jonkin asteista lapsenkaipuuta, ehkä vain saadakseen iloa arkeen Kalle hankkii päähänpistosta koiranpennun kahden holkkitupakka-askin hinnalla kenkätehtaan työmaan sekatyömieheltä Aulis Lommalta. Tessuksi nimetty pentu tuo paitsi iloa, myös monia riitoja Kallen ja Lainan välille. Tessusta on iloa myös lukijalle, niin lämpimästi ja innolla Päätalo kuvaa pennun touhuja. Tessun lisäksi koin iloa Kallen puolesta hänen onnistumisestaan työssään sekä Taivalkosken maisemista, jotka tuovat mukavaa vaihtelua tarinaan. Toisaalta tunsin myös sääliä sillä Kallen Taivalkosken suunnitelmat tuntuvat lähtevän jo suunnittelutasolla lapasesta eikä totuus ole ainakaan ensivaikutelman perusteella ihan niin ruusuinen kuin kuvitelmat antoivat odottaa.
 
Käsitän nyt – lopullisesti – että olen itse jättänyt unelmieni kaupungin. Niin kaukana kuin elämäni Tampereella on ollutkin laulusta ja soitosta! Puhumattakaan tanssista, yleensä juhlimisesta. Käsitän jälleen tehneeni yhden elämäni suurista ajattelemattomuuksista. Olen antanut tunteitteni voittaa järjen ja monien ystävieni varoittelut. Myönnän sen nyt myös itselleni.
 
Kallen toimi Taivalkosken kunnan rakennusmestarina on uusi alku, mutta onko se hyvä vai huono alku? Mielenkiintoista nähdä mitä Päätaloille seuraavaksi tapahtuu!


Sitaattikunniamaininnan saa:

Sinun pitää oppia nostamaan esille raikulimieliala, kun alkaa tuntua kovin tukalalta.

Pohjoinen lukuhaaste 2021: 19. Kirja, joka liittyy jollakin tavalla kevääseen (kirjan loppupuolella eletään kevättä) 
Helmet-lukuhaaste 2021: 41. Kirjassa matkustetaan junalla
 

8 kommenttia:

 1. Onpa virkistävää nähdä Päätaloakin blogeissa! Minä olen lukenut vain Ihmisiä telineillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anki, Päätalolla riittääkin tuotantoa, jota tuoda blogiin 😉 Minä aloitin Iijoki-sarjan paitsi papan muistolle myös omien juurieni vuoksi (Iijoki on kotijokeni) ja olen tykännyt sarjasta. Jonkun "irrallisen" Päätalon olen lukenut liittyen johonkin lukion äidinkielen kurssiin, olikohan juuri tuo Ihmisiä telineillä, siitä ei tosin jäänyt muistijälkeä.

   Poista
 2. Oi miten pitkällä olet jo tässä sarjassa. Oletko hyvin jaksanut lukea tätä? Minunkin pitäisi jatkaa sarjan lukemista, mutta kun tuntuu että aina jokin uutuus tuuppaa tulla eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anneli kiitos kysymästä, hyvin olen jaksanut lukea. Itse asiassa tulee yleensä ihan "hinku" tarttua seuraavaan osaan. Minkälainen tyhjiö mahtaa tulla sen jälkeen kun sarja on luettu...?

   Poista
  2. Villis

   jättää samanlaisen tyhjyyden vähäksi aikaa kun maratonin jälkeen. Kokemuksesta: juoksun jälkeen kaiken tyhjentäneenä ontto olo viikon; Kallen jälkeen kuukaudenpäivät.

   Kahdesti olen Iijoki-sarjan läpilukenut - onneksi tunne toisella kertaa lähes yhtä aito ja kosketeltava; kolmas voisi olla jo 'tappava'.
   Toisen lukukiekan tulos tuolla: https://www.kirjavinkit.fi/sarjat/iijoki-sarja/

   Joten ei sulla mittää hättää. :)

   Poista
  3. hikkaj, olisihan se ihme jos ei missään tuntuisi sarjan jälkeen, sen verran pitkä matka tässä on Päätalon parissa kuljettu. Mutta ei täsä tosiaan mittään hättää oo :)

   Poista
 3. Aika moni Iijoki-sarjan osa päättyy 'cliffhangeriin', että 600 sivun jälkeenkin kiinnostaa, mitä Kallen elämässä seuraavaksi tapahtuu. Talvi- ja jatkosotien alut tietenkin, ja nämä paluumuutot T-paikkakunnille...

  Jormanen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jormanen, Päätalo tosiaan osasi koukuttaa lukijansa! Edellinen osa(t) jää kummasti pyörimään ajatuksiin ainakin jonnekin taustalle ja sitten onkin taas tartuttava seuraavaan osaan.

   Poista