17 syyskuuta 2016

Jennifer Lynch: Twin Peaks - Laura Palmerin salainen päiväkirja & Scott Frost: Twin Peaks - Dale Cooperin omaelämäkerta



Meitä Twin Peaks -faneja hemmotellaan nyt oikein urakalla. Ensin ilmestyi uudelleenjulkaisuina nämä Twin Peaks -tv-sarjaan perustuvat kirjat Laura Palmerin salainen päiväkirja sekä Dale Cooperin omaelämäkerta. Seuraavaksi on vuorossa Mark Frostin Twin Peaks - Salattu historia -romaani ja ensi vuonna huipennuksena päivänvalon saa tv-sarjan uudet jaksot. 90-luvun kulttisarja kokee siis uuden tulemisen. Mahtavaa! Olen lukenut Laura Palmerin ja Dale Cooperin tarinat  ensimmäisen kerran jo vuosia sitten, mutta nämä toimivat loistavina alkupaloina varsinaisia TP-uutuuksia odotellessa. Kirjat ovat sen verran tiukasti yhdessä istuva pari, että kirjoitan niistä yhteisen arvion.


Jennifer Lynch: Twin Peaks - Laura Palmerin salainen päiväkirja
Otava, 2016
236 sivua
Suomentanut: Irmeli Ruuska
(Twin Peaks: The Secret Diary of Laura Palmer, 1990)
Luettu: 10.9.2016
Mistä: pyydetty arvostelukappale


12-vuotias Laura Palmer saa syntymäpäivälahjakseen päiväkirjan. Aluksi sen sivut täyttyvät viattomista jutuista kuten ystävistä ja lemmikeistä, mutta pian mukaan tulee synkkyyttä ja salaisuuksia sekä BOB, mies ikkunan takana. Lauran elämä ei ole lainkaan sitä miltä se päälle päin näyttää vaan hänessä on monta puolta. Kiltti perhetyttö, teiniprinsessä, pimeyden kuningatar.

     Koskaan ei kuulu ääntä, joka havahduttaisi edes viereisessä huoneessa nukkujat. Koskaan ei maailma kallistu piiruakaan minun puolelleni, ei äänestä puolestani, ei salli yhdenkään silmän aueta... Nähdä sitä miestä... nähdä kuinka hänen katseensa on jähmettynyt, kun hän katsoo huudon vääristämiä kasvojani. Ei mitään selitystä siihen, MIKSI hän on valinnut minut, tai edes tietoa, onko hänellä mitään lopullista päämäärää.
     Voin vain odottaa. Pitää väsyneet silmäni auki uhman voimalla. Odottaa taistelua, josa [sic] katsotaan, kuka oikein on pimein. Kuka oikeastaan selviää jouduttuaan väkisin katsomaan toista puolta?
     Istun odottamassa hänen tuloaan, ja pysyn valveilla ajatellessani että minä totun pimeään paljon helpommin kuin hän valoon.

Laura


Scott Frost: Twin Peaks - Dale Cooperin omaelämäkerta
Otava, 2016
206 sivua
Suomentanut: Anja Meripirtti
(The Autobiography of FBI Special Agent Dale Cooper:
My Life, My Tapes, 1990)
Luettu: 13.9.2016
Mistä: pyydetty arvostelukappale


Dale Cooper saa 13-vuotissyntymäpäivälahjakseen nauhurin ja lähtee sen kanssa tutkimaan lähiseutua. Harmi vain, että jatkojohto on liian lyhyt, mutta pattereiden voimalla Dale pääsee kauemmas ja ottaa selvittääkseen ensimmäisen tapauksensa, ystävänsä kadonneen pyörän arvoituksen. Nauhoja täyttyy ja nauhureita kuluu. Partiopojasta kehittyy itsensä ja mitä oudompien ilmiöiden tutkija. Kahvin, piirakan ja terävän älyn voimin Dale kuitenkin jatkaa, vaikka tie FBI-agentiksi on pitkä ja kuoppainen.

27.12. klo 08.00
On kylmää ja harmaata. Tapaan jengin toisen jäsenen kadunkulmassa jossa parhaillaan seison. On iso... hetkinen... olen tainnut tehdä suuren erehdyksen... Perkele.

Epäilen vahvasti, että mikäli Twin Peaks -tv-sarja ei ole ennestään tuttu ei näistä kirjoista välttämättä saa kovin paljoa irti, niin selkeästi ne ovat tv-sarjan kylkiäistuotteita, varsinaisia fanikarkkeja. TP-fanille nämä kirjat taas ovat fiilistely- ja muistelumatka tv-sarjan tapahtumiin ja olipa taas melkoinen matka! Olen katsonut sarjan ehkä pari-kolme kertaa eikä viimeisimmästä kerrasta ole kuin pari vuotta, mutta silti kirjat luettuani tunnen palavaa halua aloittaa taas uusi matka Twin Peaksiin.

Harmillisesti Laura Palmerin salainen päiväkirja tuntuu hieman hätäisesti tehdyltä. Siihen on jäänyt useita kirjoitusvirheitä, sanoja on vaihtunut toisiksi (Takista lähtiessä Leo sitoi silmäni - ei, kyse ei ole taksista, olisikohan talosta?) ja nimien suomennoskäytännössä on vaihtelua: osa nimistä on suomennettu ja osa ei (Rikotun Ympyrän talleille, Helmijärvien rannalla, Double R:ssä, Great Northernissa, Book Houseen, Yksisilmä-Jack). Dale Cooperin omaelämäkerta on tässä suhteessa paljon luettavampi. Ilmeisesti suomennokset ovat samat kuin 90-luvun kirjoissa ja virheet ovat siis vain siirtyneet pokkariversioon. Jonkinlainen oikolukukierros olisi ollut paikallaan ainakin Laura Palmerin salaiseen päiväkirjaan.

Molemmat kirjat onnistuvat kuitenkin siinä tärkeimmässä eli sekä Laura Palmerin päiväkirjamerkinnät että Dale Cooperin nauhuritallenteet ovat sujuva jatke tv-sarjalle ja niistä heijastuu tv-sarjan Lauraa ja "Coopia" vastaavat persoonat. Lauran päiväkirja oli mukana myös tv-sarjassa, mutta en muista Dale Cooperin omaelämäkerrasta mainittavan sarjassa mitään. Tästä syystä Dalea koskevan kirjan lukeminen antoi enemmän lisätietoa kun taas Lauraa koskeva kirja tuntui tutummalta. Päällimmäisenä Lauran päiväkirjasta jää mieleen ahdistus kun taas Coopin omaelämäkerrasta välittyi kuiva huumori. Naurahdin monta kertaa Dalen kommenteille.


Sitaattikunniamaininnan saa Laura Palmerista:

Ehkä uneni eivät ole yhtä synkkiä, jos taivas on valoisa, kun nukun. 

 Ja Dale Cooperista:

Menneisyyden pitäisi antaa jäädä sikseen. Nykyisyys on jo sinällään tarpeeksi hankalaa.

 

10 kommenttia:

  1. Laura Palmerin salainen päiväkirja on kehnoin ikinä lukemani kirja :D ja siitä syystä en edes halua Dale Cooperin kajota. Itse sarja on lempparini ja odotan innoissani (kauhuissani) uutta kautta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jassu, eikä :D Ei LP missään nimessä minunkaan suosikkejani ole kirjallisena tuotoksena, mutta sillä on niin suuri tunnearvo tai -lataus, että se pelastaa sen kirjalliset puutteet. Itsenäisenä teoksena ilman tv-sarjaa kirja ei missään nimessä toimisi, mutta ei se taida sen tarkoitus ollakaan. Dale Cooper on näistä kirjallisesti parempi teos. Kauhulla ja innolla minäkin odotan tv-sarja -suosikkini uusia jaksoja!

      Poista
  2. Minä en tiennytkään näistä uusintapainoksista. Laura Palmerin salaisen päiväkirjan luin uudelleen aika vasta, mutta Dale Cooperin kirjan palautin kirjastoon, kun ei innostus riittänyt. Pian ilmestyvän Twin Peaks -kirjan aion kyllä lukea, ja sarjan jatko-osia odottelen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heidi P, en millään malttaisi odottaa uutta Twin Peaks -kirjaa! Toivottavasti se on hyvä...

      Poista
  3. Haa! Twin Peaks on ehkä isoimman vaikutuksen koskaan tehnyt tv-sarja. Katsottu on läpi, neljään kertaan. En uskaltaisi kuitenkaan lukea mitään aiheeseen liittyvää, entä jos se pilaisikin sarjan lumon.. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usva, sama täällä! Ensimmäisellä Suomen tv-esityskerralla v. 1991 (kertoo Wikipedia) olin 9-vuotias, silloin taisin vain kuulla tunnuskappaleen ja ihastuin siihen. Muutama vuosi siitä katsoin sarjaa ja olihan se hirveä ja samalla mahtava! Ehkä upein ja oudoin sarja ikinä eikä sen taika tunnu laantuvan :) Minulla nämä "kylkiäiskirjat" eivät pilaa sarjan lumoa, saavat vain kaipaamaan sarjan uusintakierrokselle...

      Poista
  4. En ole näitä kirjoja vielä lukenut, mutta voisi kyllä tutustua. Twin Peaks on maaginen sarja.

    VastaaPoista
  5. Ah Twin Peaks. Itse omistan myös vanhemman painoksen päiväkirjasta. :) Mun mielestä päiväkirja oli just pelottavaa ja tosi ahdistavaa lukemista kun sen muutama vuosi sit luin.Todellakin iso odotus sarjaa kohtaan! Tykkäsiks ite miten siitä leffasta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toni Matilainen, minullakin löytyy myös tuo päiväkirjan vanhempi versio (kovakantisena), enkä millään raskisi luopua niistä kummastakaan, en uudesta enkä vanhasta (vaikka kirjahyllyssä ei ole järkeä säilyttää molempia) :D Varsinkin ensimmäisellä lukukerralla päiväkirja pelotti, enää ei kovinkaan paljoa.

      Siis Tuli, kulje kanssani -leffasta? Sarja ja leffa menevät mielessäni iloisesti sekaisin, joten taisin tykätä siitä yhtä paljon kuin sarjastakin :)

      Poista