19 helmikuuta 2016

Blake Crouch: Wayward Pines - SalaisuusBlake Crouch: Wayward Pines - Salaisuus
(Wayward Pines #2)
Tammi, 2015
362 sivua
Suomentanut: Ilkka Rekiaro
(Wayward, 2013)
Luettu: 18.2.2016
Mistä: kirjastosta


Ensimmäinen vierailuni Wayward Pinesiin oli kiinnostava, mutta ei varsinaisesti ikimuistoinen. Päätin matkata tuohon merkilliseen kaupunkiin toistamiseen, kurkkaamaan mitä Ethanille ja kumppaneille kuuluu.

     Ethanille alkoi yhä selvemmin valjeta, että elämä Pinesissa oli kuin monimutkainen näytelmä, jossa esirippua ei lasketa koskaan.
     Kaikilla oli roolinsa. 

Wayward Pinesiin saavuttuaan Ethan Burke joutui karistamaan harteiltaan FBI-agentin viitan ja omaksumaan uuden työn kaupungin uutena seriffinä, pitämään yllä kauniin, mutta muovisen kaupungin kuria ja järjestystä sekä toimimaan David Pilcherin silminä ja korvina. Puitteet ovat kunnossa ja perhe koossa, mutta Ethanin on vaikea sopeutua sääntöihin ja valvontaan saati sitten unohtaa yötä, jolloin kaupungin jokaisen talon puhelin soi hänen tuomiotaan, karkeloiden yötä, josta ei ole kulunut kuin lyhyt hetki. Ethan ei ole ainoa, jolle pelkkä kaunis kulissi ei riitä. Kaupungin silotellun pinnan alla kuohuu ja Ethanin on otettava siitä selvää.

No nyt täräytti jo kunnolla! Ensimmäisen osan jälkeen olin hieman epäileväinen mitä Crouch pystyy vielä tarinaan tuomaan, mutta niin vain potkua ja käänteitä löytyi ja tarina koukutti vielä pahemmin kuin Ei pakotietä. Kaupungista ja sen liepeiltä löytyy uusia yllätyksiä ja myös vanhoja tapahtumia avataan lisää.

Jossain kohtaa Crouch vetää mutkia hieman suoriksi tai ainakin jäin miettimään miten nopeasti ja helposti asiat hoidetaan. Esimerkiksi kaupungin lasten opintojen sisältö ja varsinkin Ethanin pojan Benin suhtautuminen koulussa saamaansa oppiin kuitataan käsitellyksi melko ohimennen. Ben samoin kuin hänen äitinsä Theresa jäävät yllättäen kovin ohuiksi hahmoiksi, odotin heille isompaa osaa juonessa. Takautumista ja tapahtumien käänteistä päätellen heistä tai ainakin Theresasta saa seuraavassa osassa tietää lisää.

Wayward Pinesin kaupunki ei lopulta ole mikään tusinatuote vaan mukavasti ajatuksia nyrjäyttävä paikka. Odotan innolla mitä Ethanille ja muille kaupungin asukkaille seuraavaksi tapahtuu, sen verran jännittävään käänteeseen Crouch lukijansa jättää.


Sitaattikunniamaininnan saa:

Maailmassa ei ollut mitään parempaa kuin tuntea oman nukkuvan lapsen hengitys, sen tasainen nousu ja lasku.

 

12 kommenttia:

 1. odota vain, kolmas osa yllättää yhä vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidi P, en yhtään epäile etteikö yllätyksiä olisi jäänyt vielä Crouchilla takataskuun :)

   Poista
 2. Minä taisin pitää aloitusosasta enemmän kuin tästä, kolmonen on vielä lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, minustakin aloitusosa oli ihan hyvä, mutta ne muutamat Dale Cooper -manööverit (siis Twin Peaksista) häiritsivät.

   Poista
 3. Halusin vain sanoa Moikka sinulle :) Täällä metästelen uusia seurattavia, mukavia blogeja ja tämä sinun tuli eteesi Kirjainten virrassa-blogista :) Täytyykin tutustua kirjoituksiisi :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Anuliini1975 :) Kiva kun löysit tontilleni, toivottavasti saat täältä hyviä lukuvinkkejä! Mukavaa loppuviikkoa sinulle :)

   Poista
 4. Wayward Pines oli tv-sarjana niin valtava pettymys minulle, että kirjatkin saavat jäädä. Harmittaa vähän kyllä, uskon, että idea toimii kirjoina paremmin. Sarjassa sitä vasta paperinohuita hahmoja onkin... =D Kiva kuitenkin että olet viihtynyt näiden kirjojen parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, minä yritin kovasti katsoa Wayward Pinesia tv:stä, mutta ei iskenyt, se oli jotenkin tosi kökkö :D Jos olisin katsonut sarjaa ennen kirjan lukemista en usko, että olisin edes tarttunut kirjoihin.

   Poista
 5. Oikeassa olet, täräytti niin että tuntuu vieläkin ;) Huh huh sitä loppuratkaisua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annika, nyt alkaa tuntua, että päätösosa pitäisi saada käsiini h-e-t-i :D

   Poista
 6. Kyllä, toimii kirjana paremmin kuin tv:nä! Todellakin täräytti tuo loppu. Hieno dystopia, vaikka juu viihteellinen, mistä nuo ohuet osuudet ja kaikenlaiset taistelut...Idea on silti hätkäyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, kieltämättä silti hieman harmitti kun tv-sarja ei toiminut :( Sekin harmittaa kun en saanut tätä kirjastosta viikonlopuksi, meni varaukseen. Nyt olisi ollut hyvä lukuflow juuri tälle. Hyvä hetki kuitenkin edessäpäin! Toivottavasti kolmas kerta toden sanoo ja kolmas osa olisi vallan huikea...

   Poista