22 joulukuuta 2014

Steven Daly: Johnny Depp



Steven Daly: Johnny Depp
Karisto, 2014
286 sivua
Suomentanut: Elina Lustig
(Johnny Depp - Retrospective, 2013)
Luettu: 18.12.2014
Mistä: pyydetty arvostelukappale


Olin kiljahtaa riemusta kun huomasin Kariston kuvastosta, että Johnny Deppin 50-vuotissyntymäpäivän kunniaksi on kirjoitettu elämäkerta, joka julkaistaan nyt suomeksi. Tällaista herkkupalaa ei Johnny Depp -fani voi ohittaa! Hakiessani pakettia postista kasvoilleni nousi takuulla onnellisen höperö virnistys, sen verran suuren ja painavan paketin sain käsiini.

Kun pääsin kotiin ja avasin paketin höperö virnistykseni sen kuin vain leveni. Tämähän on oikea taideteos! Kansi sai haukkomaan henkeäni, sen mustavalkoinen ulkoasu on tyylikäs. Sivut ovat paksut ja laadukkaat, taitto on selkeää ja ilmavaa. Kuvia on paljon ja varsinkin suuret kokosivun potretit ovat upeita, varsinkin kun viereinen sivu on täysin musta lukuun ottamatta suurehkolla fontilla kirjoitettuja Deppin lausahduksia.

"Ettäkö etsisin kaikkein hulluimman jutun, jonka ikinä pystyn löytämään, ja sitten tekisin sen, niinkö? Vain siksi, että se olisi hulluinta, mitä olen onnistunut löytämään? No, siihen voi vastata vain, että ei se niin ole. Minä vain teen niitä juttuja, joista pidän. Mutta myönnettävä on, että se mistä pidän, näyttäisi aina olevan vähän vinksahtanutta."

Kustantajan verkkosivulla mainitaan Dalyn kirjan olevan ensimmäinen suomennettu elämäkerta tähtinäyttelijästä. Ihmettelin tätä hieman, onhan ainakin Brian J. Robb kirjoittanut Deppistä elämäkerran Johnny Depp - Kapinallinen. Dalyn kirjan johdannossa kuitenkin sanotaan, että kirja on retrospektiivinen katsaus Deppin elokuvauraan eli kyseessä ei olekaan varsinainen elämäkerta vaan kooste Deppin työhistoriasta.

Kirjassa esitellään Deppin tuotanto alkaen hänen ensimmäisestä (pienestä) roolistaan vuonna 1984 julkaistussa Painajainen Elm Streetillä -elokuvassa aina vuonna 2012 ensi-iltansa saaneeseen Tim Burtonin ohjaamaan Dark Shadows -elokuvaan. Toki Deppin työurasta kerrottaessa sivutaan myös hänen henkilökohtaista elämäänsä, mutta minimaalisen vähän. Elokuvakatsausten lomassa on runsaasti valokuvia sekä sitaatteja Deppiltä.Kirjassa kurkistetaan myös kirjan kirjoitushetkellä tiedossa oleviin tuleviin Depp-elokuviin, esimerkiksi sittemmin vuonna 2013 julkaistuun The Lone Rangeriin ja vielä julkaisemattomaan Pirates of the Caribbean 5 -elokuvaan sekä muihin Deppin projekteihin kuten omaan elokuvatuotantoyhtiöön ja kirjakustantamoon.

Tekstisisältö ei vakuuttanut yhtä paljon kuin ulkoasu valokuvineen ja Deppin sitaatteineen. Väärästä alkumielikuvasta johtuen odotin kovasti saavani lukea muustakin kuin Deppin urasta, joten pieneltä pettymykseltä ei voinut välttyä. Harmikseni useamman elokuvan kohdalla paljastetaan tärkeimmät juonenkäänteet loppuratkaisuja myöten. Ehkä ne toimivat fiilistelymielessä silloin kun lukija on jo kyseisen elokuvan nähnyt, mutta jos joku Deppin elokuva on vielä näkemättä saavat juonipaljastukset näkemään punaista. Ihmettelin myös sitä miksi joitain Deppin elokuvia vähätellään, neutraali esittely toimisi paremmin. Dalyn kirja kärsii samasta ongelmasta kuin mainitsemani Robbin kirja; koska Depp ei anna haastatteluissa kovin paljoa itsestään tai tulkitse jälkikäteen roolejaan joutuu kirjoittaja tukeutumaan luuloihin ja oletuksiin. (Arvostan kovasti Deppin valintaa, hänen kaltaiselleen julkisuuden henkilölle ei varmasti ole helppoa pitää yksityisen ja julkisen elämän raja selkeänä.) En tiedä onko ongelma Dalyn alkuperäisessä tekstissä vai Lustigin suomennoksessa, mutta teksti tuntuu välillä jotenkin kömpelöltä salahelinältä outoine kielikuvineen ja teennäisine dramatisointeineen (Eikä kukaan muu ollut tästä asioiden oudosta kehityskulusta järkyttyneempi kuin... Johnny Depp itse.). Tekstiin on jäänyt myös toisteisuutta ja muutamia kirjoitusvirheitä, kirjassa esimerkiksi mainitaan presidentti Roland Reagan, oikea etunimi on tietenkin Ronald.

Kirjassa on kuitenkin niin paljon hyvää ja niin paljon mielenkiintoista asiaa, että vaikka esittämistapa ei välttämättä joka kohdassa toimi, jää kirja ehdottomasti arvosteluvaa'assa plussan puolelle. Minua ei niinkään kiinnosta paljonko kukin elokuva on maksanut tai tuottanut, on paljon kiinnostavampaa tietää minkälaisia vaiheita ja sattumuksia tapahtuu elokuvan näyttelijävalintojen ja julkaisun välillä tai kuinka elokuva-alan ammattilaiset suhtautuvat Deppiin. Esimerkiksi Pirates of the Caribbean 1: Mustan helmen kirous -elokuvan rahoittajaportaan ensireaktio Deppin tulkintaan elokuvan päähenkilö kapteeni Jack Sparrow´sta oli hykerryttävää luettavaa:

     Disneyn johtajat tulivat, näkivät ja saivat melkein sydänkohtauksen ajatellessaan, mitä heidän 140 miljoonan dollarin sijoitukselleen tapahtuisi tämän rappio-otuksen käsissä. Bruckheimer [*] muistelee, millainen käsitys hänelle tuli kuvauspaikalla vierailleiden Disneyn yhtiön herrojen asenteesta: "Mitä nuo oikein luulevat tekevänsä? Niillä on merimies, joka käyttää ripsiväriä!" Depp oli valmistautunut kävelemään lankulle oudon luomuksensa puolesta ja muistelee antaneensa Disneylle uhkavaatimuksen: "Teidän täytyy luottaa minuun. Ja jos ette luota minuun, antakaa potkut."
*Pirates of the Caribbean - Mustan helmen kirous -elokuvan tuottaja


Kirja toimii parhaiten selaillessa, sieltä täältä kuvia ihastel katsellessa ja lukiessa. Tämä kirjakarkki jää mutinoista huolimatta visusti omaan hyllyyni, tulen takuulla palaamaan tämän pariin! On vain oikeus ja kohtuus, että Deppistä on tehty juhlakirja.


Sitaattikunniamaininnan saa (lause, jossa Depp kuvaa roolihahmoaan Barnabasta Dark Shadows -elokuvassa, mutta joka mielestäni kuvaa myös Deppiä itseään):

Tässä kaverissa on hauskasti tyyliä.



Löytyykö lukijoista muita Johnny Depp -faneja? Mikä on suosikkinne Deppin elokuvista? Omat ykkössuosikkini ovat Lasse Hallströmin ohjaamat lempeätunnelmaiset Gilbert Grape ja Pieni suklaapuoti sekä Deppin ja ohjaaja Tim Burtonin yhteiset outoutta huokuvat elokuvat kuten Jali ja suklaatehdas ja Saksikäsi Edward. Jos pitäisi nimetä vain yksi suosikkielokuva se olisi Pieni suklaapuoti, jonka voisin katsoa uudelleen ja uudelleen! Jos ihan tarkkoja ollaan niin edellämainittu väite sopii jokaiseen Deppin tähdittämään elokuvaan, ne kaikki voisi katsoa lukemattomia kertoja. Depp pelastaa huonommankin elokuvan, hän on uskomattoman lahjakas ja monipuolinen näyttelijä (eikä ulkonäöstäkään ole ollenkaan haittaa...)!


10 kommenttia:

  1. Voi Villis, täällä lyötyy yksi Deppin fani! Ja meillä on ihan samoja suosikkeja. <3 Gilbert Grape on aivan mahtava, tykkään elokuvasta tarinana aivan valtavasti, ja olen lukenut kirjankin. Ja näyttelijäsuoritukset elokuvassa ovat loistavat, niin Deppin kuin DiCaprionkin. <3 Myös Saksikäsi Edward ja Jali ja Suklaatehdas kuuluvat suosikkeihin. Pieni suklaapuoti... sen näkemisestä on niin paljon aikaa, että se täytyisi nähdä uudestaan. Pistänpä korvan taakse! Yksi mitä et maininnut, on Liisa Ihmemaassa, jossa Depp oli ihana. <3 Taas yksi yhteinen asia meillä. <3

    Tämän myötä toivottelen sinulle ihanaa, lämminhenkistä ja rauhallista joulua, toivottavasti siihen kuuluvat myös kirjat. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kristaseni, sinäkin siis Depp-fani <3 Hauskaa, että meillä menee noin yksiin suosikit :) Liisa Ihmemaassa on myös hieno, sen olen tainnut nähdä ainoastaan kerran eli uusintakatselu on ehdottomasti paikallaan!

      Kiitos, ihanaa ja rauhallista joulua sinullekin <3 Kirjat mukana menossa, totta kai :)

      Poista
  2. Olen lehteillyt tätä massiivista opusta kaupoissa jo pariinkin otteeseen. Todella houkutteleva kirja.. Sinä onnellinen, kun sait tämän! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna, kirja tosiaan on houkutteleva! Voisinpa sanoa siitä, että my preciousss... ;)

      Poista
  3. Oho, kuulostaa hienolta kirjalta! Vaikka ei niin paljon muuta olekaan kuin leffauraa. En ole ihan kaikkia Johnnyn leffoja vielä nähnyt, joten uskaltaisinko tutkailla kirjaa spoilereiden pelossa... =D Herra on ollut vuosia suosikkinäyttelijäni leffarintamalla, olen siinä mielessä tylsä, että Depp ja Angelina Jolie ovat ne minun ehdottomat suosikit, katson mitä vaan, jos Depp tai Jolie on mukana. =D Mikähän voisi olla minun suosikkini herran leffoista... Kaikki nuo mainitsemasi ovat tosi hyviä, ja kyllä minä tykkään Pirateteistakin... Ja niin monesta muusta. =D

    Ihanaa joulua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Irene, todellakin on hieno kirja! Olisipa mahtavaa jos Depp itse päättäisi joskus kirjoittaa omaelämäkerran, mutta sitä tuskin koskaan tulee tapahtumaan, sen verran vähän hän tuntuu julkisuudesta ja omien asioiden kertomisesta tykkäävän. En siis kaipaa mitään kohupaljastuksia, mutta olisi mukava lukea hänen elämästään hänen omin sanoin kertomana (ooh, Depp itse lukemassa äänikirjaksi omaelämäkertansa, siinäpä vasta idea!) Minulla ainakin tuli muutaman elokuvan osalta spoilaannuttua, mutta suurin osa Deppin leffoista on minulle ennestään tuttuja. Hieman teki mieli harppoa noiden katsomattomien leffojen juonikuvausten yli, mutta eihän sellainen sovi tällaiselle neurootikolle - kannesta kanteen, ilman hyppelehtimisiä jne... Minäkin katson kaiken, missä Depp on mukana, enkä suostu tunnustamaan, että yksikään hänen tähdittämänsä elokuva olisi huono ;) Vähän sama juttu kuin yhteisen ihastuksemme Stephen Kingin suhteen, molempien herrojen huonompikin työ on parempi kuin monen muun perushyvä tuotos <3 Oi että, Piratesitkin ovat huikeita!!!

      Ihanaa joulua sinullekin <3

      Poista
  4. Siis en ole niiiin kovasti Depp -fani, että olisin tätä ottanut lukuun, vaikka juuri Gilbert Grapesta löysin yhden muun idolin eli eonardo di Caprion.

    Teen hyvin mieluusti elämäkertoja ja niinpä luin tekstisi tarkkaan. Siis elämäkerrat, jos mitkä ovat laidasta laitaan ja siis sitä myöten juuri niiden kirjoittajat. Kun luin Polanskista, sain just kaiken mitä odotinkin, mutta kohta sitten luin Coppolan elämäkerran ja siitä puuttui se sama iholle menevä tunne kuin oli Polanskissa. Tiestysti sitten aloin syytellä itseäni, sillä Polanskille on sattuneesta syystä 'joutunut' asumaan ja elämään Euroopassa ja hänen filminsä ovat minulle tutumpia kuin Coppolan, jolta taidan olla nähnyt vain Kummisedän ja Salaisen puutarhan. Polnaskille Ranska on tehnyt hyvää!!!

    Mutta: Coppola -faneille kirja on varmaan aarreaitta, sillä hänen filmiestään kerrotaan niin paljon, mikä tietysti sekin on kiinnostavaa, mutta miehen persoona: Missä se on?

    Olen lukenut niin monta Marilyn Monroe elämäkertaa, että voin sanoa vain yhden olleen tosi hyvä ja toinenkin onkin sitten jo Marilynin omaelämäketa.

    Yksi parhaista on William J. Mannin Elisabeth Taylor - Hollywoodin kuningatar. Tässäpä kirja, jossa kirjoittaja antaa tavallaan kaiken ja puhaltaa menneisiin aikoihin ilmaa, joka saa lukijankin liitelemään!

    Kaikkea hyvää sinulle vuodelle 2015!

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, kiva kuulla, että luit postaukseni tarkkaan :) Leonardo DiCaprio on huikea Gilbert Grapessa ja myös monessa muussa elokuvassa. Hänkin on ollut yksi suosikkinäyttelijöistäni, mutta hänen uusimmat elokuvansa ovat jääneet minulta melko lailla näkemättä. Johnny Depp on ainoa näyttelijä, jonka uraa olen seurannut aktiivisemmin. Hänestä tuskin saadaan kovin persoonapitoista elämäkertaa hänen julkisuusvälttelynsä vuoksi. Toki toivossa on hyvä elää... ;)

      Minä luen kovin vähän elämäkertoja, mutta yksi eniten odottamistani uutuuskirjoista on bändielämäkerta, nimittäin Matti Riekin Täältä pohjoiseen - Sentencedin tarina. Voi kun se pian kolahtaisi postilaatikkoon <3 Lisäksi luettavien listaltani löytyy parikin kirjaa Tove Janssonista sekä musiikkipuolelta Ozzy Osbournen omaelämäkerta ja tietysti ykkössuosikistani HIMistä kertova kirja, joka on odotellut lukemistaan ihmeen kauan (toisenhan olen lukenut jo aeb eli aikaan ennen blogia).

      Ihanaa ja rentouttavaa alkanutta vuotta sinulle!

      <3

      Poista
  5. Minusta Deppin parhaimmistoon kuuluvat Piratekset, aivan mahtavia ja sitten Barnabas Collins. Vampyyri on ihan huippu, aivan mahtava. Luin myös tuon kirjan tai on edelleen lainassa ja selailen sitä edelleen kun etsin uusia elokuvia katsottavaksi. Monet täytyy haalia netistä kun ei muuta kanavaa ole ja ihan kaikkia ei viitsi ostaa. huikea mies, ei voi muuta sanoa!! Kunnioitan suuresti..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anne, olipa kiva saada kommentti tällaiseen vanhaan postaukseenkin, kiitos!

      Piratekset jaksavat innostaa kerta toisensa jälkeen, vaikka ne tulevat vähän väliä televisiosta tulee ne katsottua melkein joka kerta. Dark Shadowsin olen nähnyt vain kerran, se ei noussut suosikiseni Deppin leffoista, mutta tykkäsin kyll sekä leffasta että Barnabas Collinsin hahmosta. Aion katsoa senkin uudelleen kunhan se tulee jossakin vastaan.

      Poista