lauantai 28. syyskuuta 2013

3 vuotta Villasukkana kirjahyllyssä ja Jouni Hynynen: Rakkaudella, Hynynen

Heti ensimmäisenä ilmoitusluontoista asiaa, blogini nimittäin ylitti 21.9. kaikessa hiljaisuudessa kolmen vuoden rajapyykin, hiphei ja onnea! Hiljaisuudessa siksi, että olin terveysasioiden vuoksi hetken poissa kuvioista ja koneen ääreltä juhlistamasta blogisynttäreitä. Ylimääräinen energia on ollut vähissä ja taidan ohittaa etapin iloisesti, mutta vaatimattomasti tällä maininnalla. Sitten toinen, vähemmän tärkeä asia eli tässä postauksessa taitaa olla blogihistoriani ensimmäiset tissit. Siis tuossa kansikuvassa, ei muuten, mutta tulipa tämäkin päivä nähtyä ja asia mainittua ;)
Jouni Hynynen: Rakkaudella, Hynynen
Like, 2008 (2007)
4 cd-levyä
Lukija: Jouni Hynynen
Kuunneltu: 11.9.2013
Mistä: kirjastosta


Jouni Hynynen, tuo hieman Rölliä muistuttava* miellyttävä-ääninen** viihteen monitoimimies, on minulle tutumpi Kotiteollisuus -bändistään kuin kirjoistaan. Tarkoitukseni oli aloittaa Hynysen kirjalliseen tuotantoon tutustuminen omasta kirjahyllystä löytyvällä Kesämiehellä, mutta Kesämies leikki vaikeasti tavoiteltavaa enkä löytänyt sitä. Sarkan arvio muistutti Hynysen itsensä lukemasta äänikirjasta ja ajattelin, että nyt olisi taas aika kokeilla kirjan kuuntelemista ja metsästin äänikirjan käsiini kirjastosta.
* Sanottu täysin positiivisessa mielessä, Röllihän on oikein kiva ja sympaattinen hahmo! Takkutukka ja -parta sopivat molemmille!
** Näemmä ratkaiseva kriteeri äänikirjojen valinnalleni.

Rakkaudella, Hynynen on kolumnikokoelma, jonka pääaiheina ovat mm. nainen, parisuhde, seksi, rokkarin elämä (keikkabussissa ja sen ulkopuolella), muut bändit ja artistit sekä ryyppääminen. Kaiken kaikkiaan varsin monipuolinen kattaus tarjoillaan Hynysen murteella, ronskilla huumorilla, suoralla puheella sekä erinäisillä äänitehosteilla ja kommenteilla höystettynä.

Parisuhdetaitojen professori ja sosiaalisen käyttäytymisen senaattori herra natsi-sovinistipaska Hynynen valottaa nyt teille hieman parisuhteen ja onnellisen yhteiselon saloja. Seuraa lyhyt oppimäärä siitä, kuinka ajaa nainen helposti ja vähällä vaivalla lähes hulluuden partaalle. Se ei vaadi muuta kuin normaalin miehen käytöksen. Edellyttäen tietenkin, että on kunnon mies eikä mikään vitun sisustussuunnittelija.

Edellisen äänikirjan kuuntelin mp3-soittimella koti- ja pihatöiden sekä sairastamisen lomassa, nyt päätin hyödyntää puolituntisen (meno-paluu) työmatkani kuunnellen Hynysen turinointia. Sitten tulivat ongelmat. Kirjan jutut olivat paikoin niin hauskoja, että nauroin niille suu auki ja vedet silmissä, mikä on minulle aika harvinaista eikä välttämättä mikään järkevin olotila autolla ajolle. Pidin itse asiassa kuuntelemisessa muutaman päivän tauon ja pohdin kuuntelisinko kirjan esimerkiksi yhdessä miehen kanssa illalla kun lapset ovat menneet nukkumaan. Päädyin kuitenkin viemään cd-levyt takaisin autoon viihdyttämään työmatkojani. Täytyy sanoa, että noin 15 minuutin kerta-annoksina Hynysen jutut toimivat oikein mainiosti, pidemmät pätkät olisivat saattaneet puuduttaa.

Törmäsin kuitenkin toiseen, isompaan ongelmaan kun Hynynen ei jaksanut lukea kaikkia tekstejään vaan hyppi joitan pätkiä yli. Kaltaiseni pikku (luku)perfektionistin maailmassa kirja luetaan kannesta kanteen, ei siinä kuulkaa sooloilla ja jätetä osia lukematta. Heittäähän siinä sitten luettujen sivujen tilastokin häränpyllyä. Kykenen ehkä antamaan tämän Hynyselle anteeksi, mutta tiukkaa se tekee ja pariin kertaan toistunut hyppely aiheutti pientä yskiskelyä ja silmien pyörittelyä. Voinko merkitä kirjan luetuksi kun en ole kuullut sitä sanasta sanaan tai sivusta sivuun?

Erityismaininnan naurun aiheuttajina ansaitsevat Snoopypöksyjä ja erotiikkaa ja Nuo mainiot miehet tiukoissa pipoissaan, tuo mainio huuto-oodi sählynpelaajista, joka sekä hihitytti että hämmästytti. Hynysen mukakarski kuori rakoili useampaan kertaan, esimerkiksi jutuissa Paatunut rokkari ja äiti sekä Rauhaa päälle maan. Muumi haistaa pelon -kolumni tahrasi mielikuvani Muumeista. Kirjan kuunneltuani tunsin itseni hivenen äijäksi, niin monessa asiassa olin samoilla linjoilla herra Hynysen kanssa, tosin tunsin itseni myös naiseksi, sillä Hynysen mukaan suosikkibändiäni HIMiä kuuntelevat vain naaraat, narkkarit ja homoseksualistit.

Voin suositella kirjaa, kunhan muistaa vain ensin löysätä nutturaa, kovin tosissaan kaikkia tekstejä ei välttämättä kannata lukea. Tessan mies löysi osuvasti Hynysestä Mielensäpahoittajan, Mandi ahmaisi kirjan parilla istumalla ja arveli kirjan kirvoittamien naurujen pidentävän ikää ja Hreathemusta lainaten Hynynen vie junttiuden aivan uusiin sfääreihin, ja tekee sen hillittömän hauskasti ja itseironisesti.


Sitaattikunniamaininnan saa tällä kertaa jälkikäteen hakuammunnalla (auton ratissa ei hirveästi muistiinpanoja tehty) valittu arkisuudessaan yksinkertainen ja kirjan henkeen sopiva:

Pieru toimii aina.

Kuten Hynynen urakkansa päätteeksi sanoi: Vittu tää on tässä, urakka ohi. Huh.

32 kommenttia:

 1. Onnea kolme vuotis taipaleesta :)

  VastaaPoista
 2. Blogisynttärionnea!

  VastaaPoista
 3. Onnea kolmevuotiaalle, ihan näin kaikessa hiljaisuudessa! ;)

  Ja minä kirjoitin juuri tällä viikolla (tietääkseni) ensimmäisen postauksen, jossa luki sana 'paska'. Kolme kertaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara ;)

   Mehän olemme heittäytyneet hurjiksi :D Tissit (sana ja kuva), vittu (kahteen kertaan) ja pieru samassa postauksessa, melkoinen riman alitus blogisynttäreiden ja blogihiljaisuuden katkaisun kunniaksi ;)

   Poista
  2. Ai niin, mullakin on siinä samassa postauksessa mainittu myös vitutus, jei! :)

   Rimanalittajat tässä moi! :D

   Poista
 4. Onnea kolmivuotispäivien johdosta! :)

  VastaaPoista
 5. Onko sun neljännen blogivuoden teemana tällainen vähän raisumpi tyyli? ;)
  Blogisynttärionnittelut hienosta kolmivuotiskaudesta,

  Minä en muista tästä kirjasta enää muuta kuin sen, että nauratti. Ja ne Ressu-alkkarit. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija, toivottavasti ei kuitenkaan mene koko vuosi raisuillessa ;D Kiitos onnitteluista :)

   Juu, nauratti todellakin. Kun tälle raisulle linjalle kerran lähdettiin niin sanonpa vielä, että minulla sattui olemaan Ressu-alkkarit jalassa kyseistä pätkää kuunnellessani. Sanoisinko, että osui ja upposi :D Olen silti sen verran kapinallinen, että pökät löytyvät edelleen vaatevalikoimastani ;)

   Poista
 6. Onnea kolmivuotiaalle! Pitääkö (kirjankansi)tisseistäkin onnitella? En oikein viitsisi. Hynynen? Siinä on mies, joka herättää ristiriitaisia tuntemuksia. Näin äijän telkkarissa jossain juontohommissa. Hoh hoh, mitä tekstiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Eiköhän tuo synttärionnittelu riitä, tissit nyt vain sattuivat osumaan samaan postaukseen. Hynynen takuulla herättää ristiriitaisia tuntemuksia, melkoinen vääräleuka kun on. Tykkään hänen musiikistaan, kirja nyt ei mitään korkeakulttuuria edusta, mutta ei kaiken tarvitsekaan. Aion lukea miehen muutakin tuotantoa jossain vaiheessa.

   Poista
  2. Hyvä, ettei tisseistä tarvi onnitella! Sittenhän minun ei tarvitse myöskään onnitella sanavarastosi laajennuksista, kuten mainitsemasi pieru ja vittu. No, hoh hoijaa! Toivottavasti et jatkossa käytä näitä sanoja joka ikisessä postauksessasi! ;)

   Tavallaan pidän Hynysestä. Onhan mies niin karmea, että se on oikeastaan jo ihana. Karmean ihana? On se ainakin rehellinen eikä teeskentele olevansa parempi kuin mitä on. Rehellisyys on aina plussaa! ;)

   Poista
  3. Kuten postauksesta näkyy kyseiset sanat ovat (tissejä lukuunottamatta, vaikka niistäkin kirjassa puhuttiin, tosin ehkä erillä termeillä) suoria sitaatteja äänikirjasta eivätkä ole tai tule olemaan olennainen osa sanavarastoani. En edes ymmärrä miksi jokaisesta erillisestä sanasta pitäisi edes onnitella, tai onnitella ylipäätään mistään. Onneksi lukemisensa (ja sanansa) saa valita itse, mitään ei ole pakko lukea :) Sanoisinko, että senhenkinen postaus kuin kirja.

   Poista
  4. Anteeksi vaan, jos kommenttini oli omituinen. Ilmeisesti närkästyit siitä. Kommenttini oli olevinaan hauska, mutta ei se näköjään ollutkaan. Sori.

   Poista
  5. Olihan tuolla kommenteissasi hymynaamoja useammassakin kohtaa ;)

   Poista
 7. Onnittelut ihanalle blogillesi <3

  VastaaPoista
 8. Onnea blogillesi ja sinulle toki myös!

  VastaaPoista
 9. Onnea, onnea, Villasukka! =D Alat olla jo uhmaikäinen, siitä ne tissitkin varmaan johtuvat. =D

  Kiva, että olet tervehtymään päin. Täällä iski jokin käsittämätön äkillinen nuha meikäläiseen pari tuntia sitten; juuri ennen sitä oli käynyt heittämässä "elämäni lenkin" suurinpiirtein eikä nenässä tuntunut mitään, sitten sisälle ja kohta valtava nenän kutina ja vuotoa. Olen tosi harvoin kipeä, niin vähän äimänä täällä, että mikäs se tämä nyt on. =D Vielä sentään näen, vaikka silmät vetistävät niin että... =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, pistetään siis uhmaiän piikkiin ;D

   Kyllä tämä tästä, toivottavasti. Höh, toivottavasti syysfllunssa vai mikälie onkaan helpottaa :)

   Poista
 10. Onnea kolmivuotiaalle, Villasukka :)!

  VastaaPoista
 11. Onnea kolmivuotisen taipaleen johdosta! Ja tissitkin mukana, oh ou!

  Minulla ei ole Hynyseen minkäänlaista suhdetta, mutta kieltämättä kuulosti hauskalta tyypiltä, jota voisi juuri jonkin automatkan huvittukseksi kuunnella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana!

   Ota ihmeessä Hynynen testaukseen jos vähänkään kiinnostaa suorat, ronskit ja hauskat jutut ;) Toki Hynynen päästelee melkoisia aivopieruja, mutta minusta monet hänen jutuistaan on vain karskia kuorta ja roolia.

   Poista