08 lokakuuta 2018

Charlaine Harris: Kuiskauksia haudan takaaCharlaine Harris: Kuiskauksia haudan takaa
(Harper Connelly #1)
Gummerus, 2014
255 sivua
Suomentanut: Sari Kumpulainen
(Grave Sight, 2005)
Luettu: 6.10.2018
Mistä: kirjastosta


Charlaine Harrisin Sookie Stackhouse -vampyyrisarja on viihdyttänyt minua lukemattomia tunteja (sekä kirja- että tv-sarjana), joten ajattelin tutustua myös Harrisin uudempaan paranormaaliin sarjaan.

Vuosia sitten Harper Connellyyn iski salama, minkä seurauksena hän pystyy aistimaan kuolleita sekä myös näkemään välähdyksiä heidän viimeisistä hetkistään. Harper loi kyvystään itselleen ammatin ja etsii työkseen kuolleita yhdessä velipuolensa Tolliver Langin kanssa. Uusi keikka vie Harperin ja Tolliverin Sarneen, pieneen arkansasilaiskaupunkiin, jossa Harperin on etsittävä nuorta naista, Monteen "Teenie" Hopkinsia. Harper tekee työtä käskettyä, mutta tulee samalla sohaisseeksi muurahaispesää ja asettaneeksi sekä itsensä että monta muuta henkilöä vaaraan.

Kirjan idea kuolleiden aistimisesta, vainajien sielun tai hengen jäämisestä kiinni ruumiiseensa on kiinnostava. Tarinassa sivutaan useaan kertaan Harperin kykyä uskonnollisesta näkökulmasta, mutta muuten Harris tuntuu kuitenkin jättävän aiheen kehittelyn ja syventämisen sikseen ja keskittyy sen sijaan varsinkin Harperin ja Tolliverin sisarus(puoli)suhteen sekä vaatteiden kuvailuun. Harper ja Tolliver tuntuvat enemmän pariskunnalta kuin sisaruksilta ja kaikki se vaatteiden sekä asusteiden värien luetteleminen tai niiden yhteensopiminen silmien värin kanssa alkoi viedä huomiota itse juonesta. Tarina jää siis melko kepeäksi, jännitys jää vähiin eikä juoni lopulta ole kovin yllätyksellinen.

Se, että Harper pystyy näkemään kuolleiden viimeiset vaiheet heidän kuolintapaansa myöten, mutta ei sitä kuka henkilön on tappanut tuntui vähän oudolta, mutta toisaalta ihan ymmärrettävältä kirjasarjaa ajatellen. Jos Harper näkisi tappajasta muutakin kuin esimerkiksi asetta pitelevän käden jäisi tarina ja koko sarja kovin lyhyeksi. Silti Harperin kyvyn rajaus on vähän erikoinen. Onneksi kirja kuitenkin on nopealukuinen ja pitää sisällään sujuvaa, hauskahkoa ja kevyttä sanailua, joten ei lukukokemus täysin huonoksi jäänyt.

     "McCluskey... Muistinko jo mainita, että hän on tosi häijy ukko? Hän on tullut siihen tulokseen, että olen henkivartijasi. Hän halusi tietää, miten pystyn kulkemaan mukanasi, vaikka sinussa on selvästi paholaisen merkki."
     "Ai jaa? Minä kun luulin, että sain pestyä sen pois".
     "Korvien taakse taisi jäädä vähän pirua".
     "Voi anteeksi."
     "Joka tapauksessa McCluskey ilmoitti, että kuolleiden kanssa kommunikointia tai heidän näkemistään ei kirkossa suvaita. Jos joku väittää pystyvänsä sellaiseen, hän on -"
     "Anna kun arvaan: saatanasta."
     "Oho! Mistä sinä tiesit? Juuri niin."
     "Villi veikkaus." 

Kuiskauksia haudan takaa menee "ihan kiva kevyt välipala" -kategoriaan, mutta se ei missään nimessä täytä viihdenälkääni. Valitettavasti hyvästä ideasta ja päähenkilöiden sujuvasta sanailusta huolimatta Harrisin koukku jää heilumaan aika kauas lukijasta. Ehkä pienen pieni nykäisy tuntuu, mutta siinä se, en nielaise syöttiä. Tutustuminen sarjaan saa ainakin toistaiseksi jäädä tähän.


Sitaattikunniamaininnan saa:

Kuolleet odottavat vaikka maailman tappiin, mutta elävillä on aina kiire.


Helmet lukuhaaste 2018: 3. Kirja aloittaa sarjan

4 kommenttia:

 1. Olisi kiva ottaa lukuun joku vastaava kuin ne Sookie-kirjat (jätin tosin lopulta kys. sarjan kesken about seitsemännen kirjan kohdalla) eli jotain fantasiamaista. Tämä ei nyt kyllä mene jatkoon, koska ei innosta mm. ylenpalttinen asusteisiin keskittyminen. :D

  Pitäisi keksiä ihan uusi kirjailija! Vamppijutut oli kivoja, mutta Sookie-sarja menetti hohtonsa alun jälkeen. Ja siinä oli liikaa sellaista ulkonäkökeskeisyyttä, joka teki erityisesti Sookiesta koomisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, minulla vampyyrihömppänälän taltuttaa tällä hetkellä J. R. Wardin Mustan tikarin veljeskunta. Sopivan kevyttä, vauhdikkaita juonenkäänteitä ja tietty vampyyreitä. Piti taas hakea yksi osa odottamaan. Kannattaa kokeilla jos et ole jo lukenut. Tosin on Veljeskunnan touhutkin välilllä melko koomisia...

   Poista
 2. Pääsin Sookie-sarjassa neljänteen osaan ja taisin tylsistyä jatkuvalla syötöllä esiin marssiviin mitä erikoisimpiin olentoihin ja ison punaisen langan puuttumiseen, mutta viime viikkoina olen huomannut ajatelleeni sarjaa ja sen jatkamista. Apua. Iltojen pimeneminen on selvästi saanut aivoni pumpuliseksi:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jassu, Sookie tosiaan törmäsi mitä kummallisempiin otuksiin... Hah, pieni annos (Sookie)höttöä syysiltaan on mitä mainioin idea :D

   Poista