Sivut

27 tammikuuta 2021

Kirjavuosi 2020

 


Pääsen viimein tekemään perinteisen kirjavuosikoosteeni kun olen saanut kirjoitettua arviot viime vuonna lukemistani kirjoista. Tässä siis kirjavuoteni 2020 listattuna. 
 
  • Luin vain 29 kirjaa (lista Luetut 2011-2021-välilehdellä), mikä on vähemmän kuin vuosiin. Koronarajoitukset ja niiden myötä lisääntynyt vapaa-aika ei minun kohdallani lisännyt lukemista vaan päinvastoin, lukeminen meni solmuun, tuntui hankalalta keskittyä ja käytin aikaani muuhun. Lukemisen vähyys ahdisti ja tunsin siitä jopa syyllisyyttä, mutta sitten löysäsin pipoa ja annoin olla, luin silloin kun siltä tuntui ja jos tökki niin tein jotain muuta. Katsoimme paljon elokuvia koko perheen kesken ja mieheni kanssa tuli katsottua mm. Rahapaja-sarjan ilmestyneet tuotantokaudet, annan sarjalle vahvan suositukseni! Pelasimme myös paljon lautapelejä, etenkin Carcassonnen parissa tunnit vain vilahtivat.
  • Äänikirjojen kuuntelu jäi vähiin, kaikki 29 lukemaani kirjaa oli painettuja kirjoja, kuuntelin viime vuonna vain yhtä äänikirjaa, jonka kuuntelu on edelleen kesken.
  • Goodreadsin tilastojen mukaan luin 9 611 sivua.
  • Luetuista 15 oli ulkomaista ja 14 kotimaista, varsin tasaista siis.
  • Kirjoista naisten kirjoittamia oli 17, miesten kirjoittamia 11 ja yhdessä kirjassa kirjoittajina oli molempia.
  • Luin eniten fiktiota, 22 kirjaa, faktateoksia luin 3 ja jotain siltä väliltä oli 4 kirjaa. Romaanien lisäksi luin tietokirjallisuutta, runoja, sarjakuvia, matkakertomuksia/matkapäiväkirjoja, autofiktiota ja henkilöhistoriallisen romaanin.
  • Luin yhden kirjan englanniksi, loput suomeksi.
  • Kirjoista 16 oli kirjastosta, 8 oli itse ostamiani, 3 oli lahjaksi saatuja, 1 oli ilmaiskappale ja 1 oli pyydetty arvostelukappale.
  • Vanhin lukemani kirja oli julkaistu vuonna 1978 ja uusin vuonna 2020, uutuuskirjoja eli vuonna 2020 julkaistuja luin vain yhden. Eniten eli 6 kirjaa oli vuodelta 2019.
  • Tutustuin mm. seuraavien minulle uusien kirjailijoiden tuotantoon: Ayana Mathis, Rosamund Lupton, Hallie Rubenhold, Gabriel Tallent, Peter Mayle, S. J. Watson, Veikko Huovinen, Petri Tamminen, Milla Ollikainen.
  • Palasin mm. seuraavien ennestään tuttujen kirjailijoiden tuotannon pariin: Stephanie Garber, Minna Rytisalo, J. R. Ward, Kalle Päätalo, Kyllikki Villa, J. K. Rowling, Susan Fletcher, Katja Kettu, Marko Hautala, Jim Davis, Heli Slunga, Stephen King, Johanna Valkama.
  • Kirjat veivät minut kirjamatkalle Suomen lisäksi mm. Yhdysvaltoihin, Iso-Britanniaan, Ranskaan, Chileen, Grönlantiin ja Kanadaan.
  • Lukuhaasteista vanha tuttu marraskuun lukuhaaste jäi minulta vuonna 2020 välistä eikä TBR100-listalta tullut luettua mitään, kirjallisessa maailmanvalloituksessa matkasin vain Grönlantiin. Paremmalla menestyksellä osallistuin Pohjoiseen lukuhaasteeseen, johon sain 18/25 osumaa sekä Helmet-lukuhaasteeseen, johon osumia tuli 28/50. Tarkempia haastetietoja löytyy Keskeneräiset haasteet- ja Suoritetut haasteet -välilehdiltä.
  • Lisäksi kävin kuuntelemassa Minna Rytisaloa Rouva C. -romaanin tiimoilta, osallistuin kirjaston lukupiireihin sekä Muusajuhliin Katja Ketun kirjailijavierailun merkeissä. Kirjallisuustapahtumia oli siis varsin vähän, mutta nautiin niistä senkin edestä.
 
Mitkä sitten olivat suosikkini vuonna 2020 lukemistani kirjoista? Ykköspaikasta tuli kahden kamppailu, jossa vastakkain oli Susan Fletcherin Tummanhopeinen meri ja Stephanie Garberin Valenda. Päädyin lähes arpomiseen, mutta lopulta tein valinnan antamieni Goodreads-tähtien mukaan, joiden perusteella voiton vei (tähdin 5-4) Stephanie Garberin Valenda. Kuvia klikkaamalla pääsee kyseisen kirjan arvioon.
 

 

 

Koska luin vuonna 2020 vain 29 kirjaa tiivistän perinteisen Top 10 -listani puoleen. Vuoden 2020 Top 5 -listalleni nousi Valendan lisäksi seuraavat kirjat:
 

   
   


Olisi kiva kuulla mikä oli sinun paras lukemasi kirja vuonna 2020? Oikein hyvää alkanutta vuotta, pysytään terveinä ja luetaan hyviä kirjoja!

12 kommenttia:

  1. Minulle taas viime vuosi oli innokkaan lukemisen vuosi, ja sain kokea paljon hienoja kirjaelämyksiä. Maailma käden ulottuvilla, Tulisiipi, Sandra, Mirjami, Puhdistus, Bolla, Ankeriaan testamentti, Tritonus, Hengittämisen taito, Mennä, meni mennyt ja Ei kertonut katuvansa jäivät esimerkiksi mieleen. Sitten luin paljon sellaista harmitonta ja leppoisaa, kuten Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan kaikki osat, Eva Frantzin dekkareita ja Sara Medbergin Kultaportin kaunottaret. Yli 150 kirjaa luin, ja jokainen niistä oli omalla tavallaan vähintäänkin ok. Saa nähdä, millainen lukemisvuosi tästä tulee. Ainakin kevät tuo paljon kivalta vaikuttavia uutuuksia. Sen olen huomannut, valitettavasti, että vaikka luen paljon, yli 500-sivuista en ihan harkitsematta aloita. Nyt menossa Kytömäen Kultarinta, ja toivon, etten hyydy sivumäärään..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhonen, kiva kuulla että sinulla on ollut innokkaan lukemisen vuosi, +150 kirjaa on huima määrä. Kiitos lukuvinkeistä, noista mainitsemistasi olen lukenut vain Puhdistuksen, joka oli todella vahva lukukokemus. Harmiton ja leppoisa lukeminen tuntui tulevan viime vuonna tarpeeseen, veikaan samaa myös tälle vuodelle. Minä taas tykkään "tiiliskivistä" varsinkin suosikkikirjailijoideni kohdalla. Toki jos kirja ei imaise mukaansa (ja jos ei oikein osaa jättää kirjaa kesken niin kuin minä) voi lukeminen puuduttaa. Toivottavasti Kultarinta ei hyydyttänyt. Se odottaisi minullakin hyllyssä sopivaa lukuhetkeä.

      Poista
  2. Vähän luin itsekin. Mieleeni kuitenkin jäi vahvasti Michaelidesin Hiljainen potilas. Vahva ja väkevä tarina edellis vuodelta. Suosittelen, jos psykologisista jännäreistä pidät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä Luetut kirjat, Hiljainen potilas vaikuttaa kiinnostavalta!

      Poista
  3. Olen kyllä hehkuttanut Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa ja Delia Owensin Suon villi laulu teoksia, joten hehkutan vieläkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hehkutuksista Mai :) Suon villi laulu odottaa jo lukupinossa, Kinnustakin on tarkoitus lukea, mutta aloittanen vanhimmasta tuotannosta, jota en siis ole vielä lukenut.

      Poista
  4. Tästä Rahapaja-sarjasta en ollut kuullutkaan, lukaisin siitä jotain IMDb:stä. Itse olen alkanut tämän kuun aikana katsella Ylen Areenasta ja Elävästä arkistosta elokuvia ja dokumentteja. Lukemiseni painottui viime vuonna maaliskuuhun ja marras-joulukuuhun. Parhaiten mieleeni jäivät maaliskuussa luetut Strindbergin ensimmäinen näytelmä Mestari Olavi, joka on tosiaan mestarillinen historiallinen näytelmä sekä japanilaisen Ren-in -nimisen soittajan ja runoilijan ja lopulta syrjäilijän elämästä kertova muinainen muistiinmerkintöjen sarja. Ostin tuon jälkimmäisen Siilinjärven kirjakaupan loppuunmyynnistä.

    Paljon olet jaksanut eritellä lukemaasi, aivan ilmeisesti lukemiset ovat tehneet sinuun vaikutuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ketjukolaaja, minä aloitin Yle Areenasta Pieni talo preerialla -sarjaa, mutta kovin monta jaksoa ei ole tullut katsottua. Yllättävän hyvin muistin ensimmäisten jaksojen tapahtumia, katsoin sarjaa lapsena. Pieni talo preerialla odottaisi myös lukupinossa. Kiinnostavat lukunostot sinulla! Näitä kirjakoosteita on kiva tehdä, tulee tarkasteltua lukemisia monelta kantilta.

      Poista
  5. Laaja-alainen ja kiinnostava kirjalijakaarti ollut Sinulle!

    Lukeminen tosiaan takkuili männä vuonna aika ajoin pahasti ja kirjaa tuli sen aloitettuaan vaihdettua toiseen jnpp. edestakaisin.
    Tämä pitkittynyt ns. kädet sidoittuina eläminen, oleminen ja näköalattomuus sekä vallitseva halipula perheenjäsenten, lastenlasten suhteen vaatii kohtuuttoman määrän resilienssiä.

    Kehuihisi Rahapaja-sarjasta yhdyn täysillä, uudenlaista katsottavaa. Netflix on muutoinkin ollut monen illan pelastus ja tuonut vaihtelua kuin myös luontokävelytkin.

    Mutta kohti kevättä ja valoisampia aikoja mennään; iloisiin lukemisiin ja postailemisiin;

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Takkutukka, harmi että sinunkin lukemisesi on takkuillut. Toivottavasti tästä vuodesta tulee kaikin puolin parempi ja lukupinoihin osuu hyviä kirjoja.

      Rajoitukset ja eristäytyminen vaativat paljon, mutta jospa tämä joskus helpottaisi...

      Rahapaja tosiaan on uudenlaista katsottavaa. Kivaa vaihtelua amerikkalaisten ja pohjoismaisten sarjojen lomaan. Netflixistä on tullut katsottua paljon myös elokuvia.

      Iloisiin lukemisiin ja postailemisiin :)

      Poista
  6. Jännä juttu tuo syyllisyyden tunteminen, jos ei lue (omasta mielestään) riittävästi. Minulle tulee samantyyppisiä tuntemuksia, jos tulee vähänkin pidempää ennalta suunnittelematonta taukoa lukemiseen tai luen hyvin vähän. Ihan hassua tuntea sellaisesta syyllisyyttä!

    Kiinnostava kooste kaiken kaikkiaan ja oikeastaan kiva huomata, etten ollut ainoa jolta Helmet-lukuhaaste jäi todella vajaaksi. Minulla se siis jäi viime vuonna ennätysvajaaksi. :D

    En ole muuten lukenut yhtään noista top5-kirjoistasi. Joku Susan Fletcherin kirja (vissiin jopa kaksi) minulla on omassa hyllyssäni, mutta en muista mi(t)kä. Enkä siis ole vielä “ehtinyt” lukea niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elegia, tuntuu tosiaan hassulta kokea syyllisyyttä lukemisen vähyydestä! Itsehän sitä omat rajansa asettaa (vaikka huomaamattani) ja jos ei lukeminen suju niin mitä sitä stressaamaan. Helpommin kuitenkin sanottu kuin tehty, jostain se syyllisyys ja stressi tulee. Tämä aika on opettanut antamaan periksi ja olemaan suvaitsevainen itseäni kohtaan.

      Minä olen suorittanut noita lukuhaasteita todella rennolla otteella, en ole juurikaan etukäteen suunnitellut lukemisia vaan katsonut kirjan luettuani osuuko johonkin haastekohtaan. Tai no tuohon Pohjoiseen lukuhaasteeseen tein muutaman täsmälukuvalinnan :)

      Vahva suositus Susan Fletcherille, olen pitänyt valtavasti sekä Noidan ripistä että tästä Tummanhopeisesta merestä.

      Poista