Sivut

23 tammikuuta 2021

Juha Mäntylä (toim.): Joulukalenteri - 24 jännityskertomusta


 
Juha Mäntylä (toim.):
Joulukalenteri - 24 jännityskertomusta
Reuna, 2014
392 sivua
Luettu:  27.12.2020
Mistä: kirjastosta


Nyt on vuorossa viimeinen vuonna 2020 lukemani kirja. Enpä olisi tiennyt tähänkään tutustua ilman rakasta kirjastolaitosta. Kirja oli nostettu kirjastossa esille muutamien muiden joulun odotukseen liittyvien kirjojen joukkoon ja sieltä hyllystä se pisti silmiini, sana Joulukalenteri. Sen enempiä selailematta päätin, että tänä (siis vuoden 2020) jouluna minulla on ensimmäistä kertaa kirjajoulukalenteri (suklaa- ja arpajoulukalenterin lisäksi) kun sellainen kerran tuli vastaan.

Joulukalenteri - 24 jännityskertomusta pitää nimensä mukaisesti sisällään 24 tarinaa yhtä monelta kirjoittajalta. On harvinaisia joulukukkia, Pyhän Nikolauksen sormiluita, joulukuusia, on petoksia, varkauksia, murhia ja muita rikoksia. Tarinoita yhdistää jännitys ja joulu, joulupukkeja ja tonttuja vilahtelee useammassa tarinassa. 

Joulukalenterikirja on ideana kerrassaan loistava ja myös toteutus on hyvä. Taittokannesta löytyy kerrostalon siluetti, jossa ikkunaluukuissa on sekaisin numerot 1-24 kuten joulukalenterissa kuuluukin. Taittokannen kääntöpuolella on sama kuva, mutta päivänumeron lisäksi ikkunaluukussa on tarinan nimi sekä sivunumero, josta kyseisen päivän tarina alkaa. Jokaisen tarinan lopussa on lyhyt esittely sen kirjoittajasta. Jos ei halua hyödyntää tätä joulukalenteriominaisuutta voi kirjan toki lukea ihan perinteisesti alusta loppuun.
 
Mielestäni tämä kirja on parhaimmillaan tarina päivässä nautittuna. Joulua lähestyessä minulla jäi harmikseni ns. muutama luukku avaamatta ja sitten kirin päiviä kiinni ja luin samana päivänä useamman tarinan, silloin kieltämättä huomasin hienoista jouluaiheähkyä.
 
Vaikka tarinoissa on punaisena lankana jännitys ja joulu ovat tarinat kuitenkin keskenään ilahduttavan erilaisia. Esimerkiksi Anja Erämajan Itsenäisyyspäivä on runo tai ehkä säenovelli, jota maustaa välimerkeistä muodostuva liike, Kari Hanhisuannon Ensimmäinen joulu -tarinassa on erittäin hämmentävä lähestymistapa ja erikoinen päähenkilö, Harri V. Hietikon Ja tapahtui niinä päivinä kerrotaan rennolla ja ronskilla (äijä)puhetyylillä ja Milla Ollikaisen Veikko-tarinassa puolestaan on aavemainen joulutunnelma. Yksi mieleenpainuvimpia tarinoita on Piia Kaikkosen Edwardin joulu, jossa yhdistyy yksinäisyys, joulun taika tai sattuma ja toivo. Normaalioloissa tarinan yhteensattumat saattaisivat tuntua epäuskottavilta ja saisivat ärsyyntymään, mutta tässä yhteydessä, Joulukalenterissa se menköön joulun ihmeestä. Edwardin joulu jätti lämpimän, mutta samalla haikean joulumielen. Kliseisesti voisi sanoa, että Joulukalenteri - 24 jännityskertomusta on kuin konvehtirasia, tavallisen joukossa on yllätyksiä ja varsinaisia herkkupaloja.
 
Joulukalenteri-kirjojen tekijät arpovat vuosittain hyväntekeväisyyskohteen, johon kirjan tekijäpalkkiot lahjoitetaan. Tämän kirjan kirjoittajat ovat lahjoittaneet palkkionsa Hyvä Joulumieli 2014 -keräykseen vähävaraisten perheiden tukemiseen. 

Tässä vielä lista kirjan kirjoittajista aakkosjärjestyksessä (kaikki eivät mahtuneet tunnisteisiin):

Aho Henry
Ala-Huissi Jaana
Erämaja Anja
Hanhisuanto Kari
Hietakangas Krista
Hietikko Harri V.
Huusela Sinikka
Juvonen Aila
Kahila Miia
Kaikkonen Piia
Katajala Jussi
Keisala Markku
Kinnunen Sonja
Kokkonen Jussi
Monk Samuel
Mäki Harri István
Mäntylä Juha
Mörö Raimo
Numminen Helena
Ollikainen Milla
Rinneoja Jasu
Sipiläinen Tarja
Tervo Pia
Väisänen Helena


Sitaattikunniamaininnan saa (oivallinen ohje joulu- ja muun hössötyksen keskelle):

- No hei äiti, mitä sinä nikottelet, rauhoitu.

 
Sekä (valoa kohti kurkottava):

- Joulun alla on aina tämä pimeän putki.


Helmet 2020 -lukuhaaste: 50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja (kirja oli nostettu esiin kirjastossa, lasken sen suositteluksi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti