Sivut

08 tammikuuta 2017

Kirjavuosi 2016 - kooste



Mitä tulikaan luettua vuoden 2016 aikana? On siis perinteisen kirjavuosikoosteen aika. Ensin lukulukuja:
  • 46 luettua kirjaa (tosin yhden kirjan luin kahdesti peräkkäin eli tavallaan 47 luettua). Tavoitteeksi olin merkinnyt 50 kirjaa.
  • 18 kotimaista, 28 ulkomaista kirjaa.
  • Sukupuolijakauma kirjan tekijöissä 19 naista, 31 miestä (muutamassa kirjassa useampi tekijä), yhden kirjan kohdalla kirjailijan sukupuoli on epäselvä, sillä Neiti Etsiviä on Carolyn Keene -salanimen takana kirjoittanut sekä naiset että miehet.
  • 37 fiktiota, 4 faktaa ja 5 siltä väliltä (Kalle Päätalon, Hannu Väisäsen ja Santeri Ivalon kirjat, jotka enemmän tai vähemmän perustuvat todellisuuteen/todellisiin henkilöihin).
  • 26 kirjastosta, 7 omaa ostosta, 2 kirjaston kierrätyskärrystä, 4 pyydetty arvostelukappaleena, 1 ennakkokappale kustantajalta, 4 lahjaa, 1 kirjaostoksen kylkiäinen (kirjan ja ruusun päivänä), 1 lainattu muualta kuin kirjastosta.
  • Uutuuksia eli vuonna 2016 julkaistuja 10.
  • Minulle uusia kirjailijoita 27 kuten esimerkiksi Kirsi Alaniva, Jennifer Clement, David Duchovny, Anssi Kela, Erkka Mykkänen, Kaiho Nieminen, Tiina Raevaara, Minna Rytisalo ja Matti Rämö. 

Kirjojen jättäminen kesken on ollut minulle todella vaikeaa, mutta ehkä alan oppia siihen, että aina kirja ei vain toimi tai ainakin lukuhetki on väärä. Nämä kirjat jäivät kesken:
  • Markku Sadelehto (toim.): Wendigo ja muita yliluonnollisia kauhukertomuksia. Hyydyin alkumetreille, en jaksanut pysyä ensimmäisen tarinan jahtiseurueen matkassa vaan ajatukset karkailivat minne sattuu. Varmasti hyvä kokoelma, mutta nyt oli ehdottomasti väärä aika tälle. 
  • Hitomi Kanehara: Käärmeitä ja lävistyksiä. Uskottavuus oli koetuksella. Ensin kuvataan kuinka lävistysliikkeen tyypillä on kasvot lävistetty niin, että ilmeet ei erotu ja heti sen jälkeen samaisella tyypillä on jos minkälaista ilmettä. Ei näin! Lisäksi lävistysliikkeessä tehtiin lävistyksiä "korvakorupyssyllä" neulan sijasta. Alkoi ärsyttää niin kovasti, että jätin kirjan kesken vaikka se olisi ollut kovin ohut.
  • Markus Kajo: Kettusen kootut. Hauskoja juttuja, mutta kun lyhyitä noin sivun mittaisia juttuja jatkuu pitkästi yli 400 sivua alkaa hauskuus tulla korvista ulos. Ehkä jos lukisi yhden jutun päivässä, mutta katsoin paremmaksi hakea hauskuuteni muualta ja palautin kirjan kirjastoon.
 
Lukuhaasteitakin mahtui jonkin verran vuoteen 2016:
  • Kirjallinen maailmanvalloitukseni vei minut Mexicoon, Ecuadoriin ja Libyaan. Kirjallinen matkailu jatkuu edelleen, tällä hetkellä olen lukenut kirjoja vasta 24/223 maasta (haastekarttakin meni rikki, pitäisi tutkia koodia).
  • Osallistuin kolmatta kertaa Karo Hämäläisen ideoimaan marraskuun lukuhaasteeseen ja sain kuukauden lukusaldoksi 1728 sivua.
  • Heinäkuussa aloitin Iin kirjaston lukuhaasteen, jonka sain päätökseen juuri ennen vuoden vaihtumista, haasteeseen luettiin 10 kirjaa eri aihealueista. 

Vuoden 2016 parhaimmaksi kirjaksi nousi Minna Rytisalon pakahduttava Lempi.


 http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2016/07/minna-rytisalo-lempi.html 


Vuoden 2016 hutiksi nousi Nina Hemmingssonin Minä olen sinun tyttöystäväsi nyt. Sarjakuvan huumori ei lopulta osunut minuun. 


http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2016/07/nina-hemmingsson-mina-olen-sinun.html 


Lempin lisäksi vuoden 2016 top 10 -listalleni päätyi seuraavat teokset:


http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2016/10/stephen-king-hohto.html http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2016/11/roald-dahl-iso-kiltti-jatti.html 
http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2016/10/ozzy-osbourne-chris-ayres-mina-ozzy.html http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2016/01/stephen-king-pimea-yo-tahdeton-taivas.html http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2016/08/joanne-harris-riimut.html 
http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2016/01/russell-edwards-jari-louhelainen.html http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2016/09/kalle-paatalo-liekkeja-laulumailla.html http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2016/02/jennifer-clement-varastettujen.html


Top 10 -listalle oli tunkua, valinta oli yllättävän vaikea. Kolmaskin Kingin kirja olisi voinut tulla listalle, samoin useampi Päätalon kirja. Erikoismaininnan voisi antaa vielä takuuviihdyttäjälleni eli J. R. Wardin Mustan tikarin veljeskunta -sarjalle. Lukujärjestyksessäni on aina tilaa vampyyreille.

 

11 kommenttia:

  1. Hieno postaus :) Kiva luke mitä sinun vuotesi sisälsi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mai :) Tällainen vuosikatsaus on kiva tehdä, tulee palautettua mieleen luetut kirjat.

      Poista
  2. No jopas, enpä tiennyt että Carolyn Keene on peitenimi, jonka taustalla on useampia kirjoittajia. Maailmankuva uusiksi!

    Lempi oli kyllä vaikuttava lukukokemus ja kirjana sellainen, jonka voi helposti lukea uudemmankin kerran.

    Tuo Ozzyn kirja pitäisi lukea, kun on omassakin hyllyssä ja sitä on kehuttu hauskaksi ja muutenkin hyväksi!

    Mielenkiintoinen kooste!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä myös hätkähdin lukiessani tämän paljastuksen! Neiti Etsivät olivat aikoinaan ihan parasta 😁

      Poista
    2. Elegia ja Mrs Karlsson, kieltämättä tuli sellainen minua on petetty! -olo silloin kun tämä Carolyn Keene -asia selvisi...

      Elegia, Lempi jää minulla omaan hyllyyn, siihen tulee takuulla palattua joskus uudelleen. Toivottavasti tartut pian Ozzyyn (hah :D)! Kiitos!

      Poista
  3. Mukava lukukooste:) Oma maailmanvalloitukseni junnaa, niitä pitää melkeinpä lukea tietoisesti, että saa haastetta edistettyä - kaikki helpot kun on jo käyty läpi. Pitäisi varmaan tuo Lempi lukea 100 vuoden kunniaksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jassu! Minunkin pitäisi ottaa maailmanvalloitus järjestelmällisempään käsittelyyn, mutta en halua ottaa siitä paineita. Voi että, lue Lempi <3

      Poista
  4. Kiva kooste. Tsemppiä maailmanvalloitukseen. Minusta ei tuohon haasteeseen taida olla, mutta sitä on hauska seurata muiden blogeista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos MarikaOksa :) Maailmanvalloitusmotivaatiotani laskee hieman tuo haastekartan tökkiminen, pitäisi rakentaa kokonaan uusi. Pöh.

      Poista
  5. Kattava kooste. Luin itsekin tuon Hemmingsonin sarjakuvan ja se oli mielestäni ihan jees, vaikka aikamoista räyhäämistä olikin, ei kuitenkaan sen kummempi lukukokemus. Luin hiljattain ensimmäisen Dahlini ja myös Iso kiltti jätti kiinnostaisi. Oli mukava nähdä viime vuoden suosikkisi!
    Tiia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiia, räyhääminen jäi minullakin päällimmäiseksi muistikuvaksi tuosta sarjiksesta. IKJ on ihana ja aion ehdottomasti lukea lisää Dahlia <3

      Poista