20 tammikuuta 2020

Fred Vargas: Sinisten ympyröiden mies



Fred Vargas: Sinisten ympyröiden mies
 (Komisario Adamsberg #1)
Gummerus, 2007
301 sivua
Suomentanut: Marja Luoma
(L´Homme aux cercles bleus, 1996)
Luettu: 10.1.2020
Mistä: kirjastosta


Aloitin Komisario Adamsbergiin tutustumisen tapojeni vastaisesti keskeltä sarjaa. Ensitapaaminen vakuutti ja päätin tutustua häneen paremmin ja tällä kertaa ensimmäisestä osasta alkaen.

Pariisin viidennen kaupunginosan poliisipiiri on hiljattain saanut uudeksi komisarioksi 45-vuotiaan Jean-Baptiste Adamsbergin. Pian uudessa työssä aloitettuaan Adamsbergin huomio kiinnittyy pariisilaisia puhuttavaan ilmiöön, Pariisin kaduille nimittäin on alkanut ilmestyä sinisellä liidulla piirrettyjä ympyröitä, joiden keskelle on asetettu erilaisia esineitä. Ympyrät tuntuvat ilmestyvän sattumanvaraisesti ilman mitään muuta yhteistä tekijää kuin se, että ympyrän keskellä on aina joku esine ja ympyrän ulkopuolella on aina sama, kauniilla käsialalla kirjoitettu lause: ´Viekas Victor, lurjus kuriton, miks' paikkas' ulkona on?´. Adamsberg on varma, että juttu paisuu ja pian yhdestä ympyrästä löytyy ruumis. Adamsberg ryhtyy tutkimaan tapausta yhdessä ylikonstaapeli Adrien Danglardin kanssa.

Adamsberg on tumma, pieni ja vanttera. Hän on varsinainen persoona, omalaatuinen ja hajamielinen, hän vetäytyy välillä syrjään ja uppoutuu omiin ajatuksiinsa, hän yllättää kollegansa milloin häipymällä yhtäkkiä omille teilleen, milloin erikoisilla tokaisuillaan. Myös Adamsbergin oikeaksi kädeksi muodostuva ylikonstaapeli Adrien Danglard on kiinnostava tuttavuus. Hän on viiden lapsen yksinhuoltaja, hän ei oikein kestä nähdä ruumiita ja hän on viinaan (etenkin valkoviiniin) menevä eikä häneen siksi voi luottaa iltapäivisin. Tarinassa on myös muita herkullisia hahmoja kuten ohikulkijoita tarkkaileva, jaksojen mukaan elävä syvänmerentutkija Mathilde Forestier vuokralaisineen.

Tarina keskittyy vahvasti Adamsbergiin ja Danglardiin tutustumiseen, mutta sinisten ympyröiden piirtäjän tapaus kulkee sujuvasti rinnalla. Tapauksen ratkaisu tuntuu ikään kuin vain tupsahtavan esiin ilman, että Adamsbergin pään sisälle pääsisi kurkistamaan ja seuraamaan johtolankoja ja rikoksen selvittelyn prosessia kovin syvällisesti. Lopussa tapausta käydään vielä läpi ja langanpätkät solmitaan. Murhista huolimatta tarina ei vaivu tunnelmaltaan liian synkäksi vaan mukana on sopivasti huumoria ja omalaatuisia henkilöitä. Sinisten ympyröiden mies ei ehkä jää pitkäksi aikaa mieleen, mutta se on viihdyttävä välipala. Ja tietysti lisäpisteet Pariisista!


Sitaattikunniamaininan saa:

En voi oikein hyvin tänä iltana, Adamsberg selitti. Kuolema kävelee edestakaisin pääkopassani.

Osallistun jälleen Pohjoiseen lukuhaasteeseen, jonka etenemistä päivitän Keskeneräiset haasteet -välilehdelle. Tällä kirjalla rastitan kohdan 13. Kirja, jossa käydään kirjastossa, antikvariaatissa tai kirjakaupassa (Adamsberg käy kirjastossa kerran, mutta sehän riittää).
Helmet-lukuhaaste 2020: 6. Kirjan nimi alkaa ja päättyy samalla kirjaimella. Sopii myös kohtaan 7. Kirjassa rikotaan lakia.

6 kommenttia:

  1. Adamsberg! Herkullisen omaperäinen ja ihana!

    VastaaPoista
  2. Tasaista jälkeä tuottavan Vargasin vahvuuksia ovat kerronnallinen tarkkuus ja omaleimaisuus sekä juohea tarinankuljetus.
    Huumorinkukkakin kukoistaa ja juu; kyllähän tuo Adamsberg on kokolailla vetoava venkura...

    VastaaPoista
  3. En ole lukenut yhtään Vargasia, mutta nyt kiinnostuin! Tämähän täytyy lukea, sarjan alusta alkaen. Tuo pohjoisen kirjahaastekin oli muuten minulle uusi juttu. Tiedä vaikka Helmetin jälkeen yrittäisin lukea Pohjoista, koska taitaa tulla Helmet täyteen liian aikaisin ja sitten taas se on loppuvuosi kuin jäitä poltellessa =). Mutta muutama aika kiperä kohta Pohjoisen haasteessa on, hm....
    Sinulla on kiva blogi, kivoja kirjoja, sain paljon vinkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Tui :)

      Vargasin kirjoissa on mukava tunnelma ja Adamsberg on herkullinen hahmo, hän muistuttaa vähän vanhan tv-sarjan Columboa.

      Minä suoritan Helmetiä ja Pohjoista lukuhaastetta iloisesti sekaisin, jälkimmäisessä kieltämättä on kiperiä kohtia.

      Kiva, että sait lukuvinkkejä!

      Poista