maanantai 4. tammikuuta 2016

Kooste kirjavuodesta 2015 ja kirjastoksilla 11/2015Muistellessa jälkikäteen lukemisiaan pää lyö helposti tyhjää. On mahdoton muistaa mitä kaikkea tuli milloinkin luettua, vaikka luettuna olisi ollut minkälaisia helmiä (ja huteja) tahansa. Siksi onkin kiva tehdä kooste päättyneen vuoden lukemisista, josta voi sitten halutessaan tarkistaa kulloinenkin lukuvuosi tiivistettynä. Kirjallinen vuoteni 2015 näyttää tältä:

 • 45 luettua kirjaa eli jäin hieman 50 kirjan tavoitteestani. Tosin tavoitemäärä on suuntaa antava, sekä luettavien kirjojen sivumäärä (tiiliskivi vai ohukainen) että laji (hitaasti luettava tietokirja vai lukusukkula) vaikuttaa lopputulokseen
 • Kotimaisia 19, ulkomaisia 25 sekä 1 novellikokoelma jossa oli tarinoita sekä kotimaisilta että ulkomaisilta kirjailijoilta.
 • Naisten kirjoittamia 17, miesten kirjoittamia 27 sekä 1, jossa molempia.
 • Fiktiota 37, faktaa 5 ja sinne välille sijoittuvia 3 (Kalle Päätalon ja Hannu Väisäsen kirjat).
 • Kirjastosta lainattuja 25, arvostelukappaleita (itse pyydettyjä) 9, itse ostettuja 7, lahjoja 3 ja ilmaiskappaleita (klassikko e-kirjana) 1.
 • Uutuuskirjoja eli vuonna 2015 julkaistuja tai suomennettuja kirjoja 15, sitä vanhempia 30.
 • Minulle uusia kirjailijoita noin 30, näiden joukossa mm. Kirsti Kuronen, James Franco, Audrey Magee, Blake Crouch, Neil Gaiman, Joe Hill, Simo Hiltunen ja Vuokko Sajaniemi. Vanhoja tuttuja oli reilu 10 mm. Stephen King, Kalle Päätalo, Hannu Väisänen, Aki Ollikainen, Tove Jansson, Kati Närhi ja Enid Blyton. (Laskin mukaan novellikokoelman kirjailijat, heidän joukostaan ennestään tuttu oli Marko Hautala, muut olivat tuntemattomia.) Joiltain luin useampia teoksia.

Tässä vielä viimevuoden mieleenpainuvimat lukukokemukset, hyvässä ja pahassa. Kuvista pääsee kirjan arvioon.

Vuoden parhaaksi kirjaksi oli tunkua sillä kärkeen kiilasi neljä kirjaa. Ykköseksi nousi kuitenkin ehkä hieman yllättäen tietokirja, Matti Riekin kirjoittama Täältä pohjoiseen - Sentencedin tarina ♥


http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/01/matti-riekki-taalta-pohjoiseen.html Vuoden hutiksi valikoitui Antti Karumon Männyt. Ei vain auennut. Onneksi tämä sentään oli lyhyt.


http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/12/antti-karumo-mannyt.htmlRiekin Sentenced-kirjan lisäksi vuoden 2015 top 10-listalleni (no hyvä on, otin mukaan yhden ylimääräisen kun oli niin vaikea valita) ylsivät seuraavat kirjat:


http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/03/kirsti-kuronen-paha-puuska.html http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/06/neil-gaiman-hautausmaan-poika.html http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/08/selja-ahava-taivaalta-tippuvat-asiat.html 
http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/03/joe-hill-sydamen-muotoinen-rasia.html http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/11/simo-hiltunen-lampaan-vaatteissa.html http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/04/audrey-magee-sopimus.html
http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/07/hannu-vaisanen-toiset-kengat.html http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/02/kalle-paatalo-ahdistettu-maa.html http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/11/alice-hoffman-ihmeellisten-asioiden.html
http://villasukkakirjahyllyssa.blogspot.fi/2015/01/stephen-king-tapahtumapaikkana-duma-key.html- - -Minulla oli vielä vuoden viimeinen, pieni kirjaostos esittelemättä. Kirjaimellisesti pieni, nimittäin:
Kjell Westö: Kangastus 38
En ole aiemmin lukenut Westön kirjoja. Kirjablogiystäväni Kaisa mainitsi hänet taannoisella blogitapaamisella suosikkikirjailijakseen ja kun törmäsin tähän kirjaan eräässä tavaratalossa ajattelin, että nythän voin napata kaksi kärpästä yhdellä iskulla, tutustua sekä Westön tuotantoon että minulle uuteen formaattiin Miki-kirjaan. Mahtavan pieni kirja, mutta luettavuudesta en vielä tiedä.


- - -

Ja vielä repaleisen kooste-kirjaostospostaukseni päätteeksi yksi tunnustus. Cilla muisti minua Liebster Award -tunnustuksella, kiitos! Vastaan Cillan kysymyksiin, mutta en nyt haasta muita mukaan:

1. Opitko lukemaan koulussa vai jo aikaisemmin?
Aikaisemmin, 5-vuotiaana. Seurasin usein kirjojen tekstiä ja leikin lukevani kirjaa kun sitten yhtäkkiä tajusin osaavani oikeasti lukea. Luin siis samantien sujuvasti, en tavaamalla.

2. Muistatko tai onko sinulle kerrottu, mikä oli ensimmäinen kirja, jonka olet itse lukenut?
En valitettavasti muista eikä sitä ole taidettu minulle kertoa.

3. Miten suhtaudut elokuviin, jotka pohjautuvat kirjoihin?
Mikäpä siinä, osa on onnistuneita, osa ei.

4. Kuinka paljon kiinnyt kirjojen hahmoihin?
Riippuu vähän kirjasta, joihinkin kiinnyn paljonkin.

5. Oletko koskaan itkenyt lukiessasi kirjaa?
Olen.

6. Kirjalahja jouluna tai syntymäpäivänä, hyvä idea vai pitäisikö keksiä jotain muuta?
Kirja on hyvä, mutta haastava lahja. Vaatinee onnistuakseen lahjan antajalta ainakin hieman lahjan saajan kirjamaun tuntemusta.

7. Ostatko kirjoja heräteostoksina?
Kyllä, vaikka usein päätän, että ostan omaan hyllyyn vain sellaisia aarteita, joita tiedän lukevani useaan kertaan. Sitten jumitan taas kirjakaupassa tai kaupan kirjaosastolla...

8. Mikä on oudoin tilanne ja paikka, jossa olet lukenut kirjaa?
Luin joskus kokeisiin saunassa (kylmässä). Se tuntui olevan tarpeeksi rauhallinen paikka, jossa ei ollut houkuttelevia virikkeitä lähettyvillä.

9. Jos sinua pyydettäisiin suosittelemaan yhtä kirjaa, mitä suosittelisit?
Riippuu siitä kenelle suosittelen, ns. yleistä suositusta kun on kovin vaikea antaa. Olen suositellut aika usein mm. Anne Frankin Nuoren tytön päiväkirjaa, Stephen Kingin Liseyn tarinaa, Sarah Winmanin Kani nimeltä jumalaa ja Markus Zusakin Kirjavarasta.

10. Osallistutko blogeissa kiertäviin lukuhaasteisiin?
Kyllä, vaikka huomaankin sitten usein tavoittelevani liikoja ja stressaan haasteen etenemistä. 

11. Minkälainen oli joulusi, entä miten juhlistat uutta vuotta? Vastaa kahden eri kirjan nimellä.
Joulu oli yhtä Houkutusta. Uuden vuoden vastaanottoa väritti Yönäytös.

12 kommenttia:

 1. Kangastus 38 on aivan huippuhyvä! Itse koukutuin Westöön luettuani tältä ensimmäisen kirjan, sen jälkeen oikeastaan jokainen teos on iskenyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anni (vai Pii, apua, miten se nyt meni!), siis lisää suosituksia Westölle, kiva!

   Poista
 2. Ah, tuo Lampaan vaatteissa olisi vähän niin kuin pakko lukea. Ja jos saisi Westöäkin luettua vihdoin, kun löytyy omastakin hyllystä. Ei tosin juuri tuota Kangastusta.

  Kiva lukea näitä vuosikoosteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, Lampaan vaatteissa oli kyllä tosi hyvä! Westö on jostain syystä vähän pelottanut minua (Helsinki-keskeisyys lähinnä), mutta aion ehdottomasti ohittaa ennakkoluuloni :)

   Kiva kuulla, välillä mietin lukeekohan näitä koosteita kukaan :D Minä tosin palaan itse näihin koosteisiin aina silloin tällöin kun haluan muistella viime vuotisia lukemisia.

   Poista
 3. Hieno kooste! Top 10 listaltasi en ole tainnutkaan muita lukea kuin Ahavan kirjan. Pitääpä laittaa jotku noista muistiin, varsinkin Hautausmaan poika kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jassu! Hautausmaan poika oli ylläripoiminta kirjastosta, se kyllä osoittautui huikeaksi.

   Poista
 4. Sauna lukupaikkana kuulostaa jännältä. Voisin istua saaressa saunassa ja lukea, kun lämmitän puukiuasta. Hieno oivallus. Yleensä tuijotan tulta ja olen ajatuksissani. Tuleen katsominen jotenkin rauhoittaa, samoin esim. kynttilän tuleen katsominen tai takkatuleen katsominen.

  Minulla on ollut tuo Westön kirja lukematta pitkään, kirjahyllyssä kiltisti odottanut ja nyt se on sitten saanut vuoron :) Imaisi heti, olen ihastunut heti ensimmäisiin sivuihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, tuleen tuijottaminen kuulostaa niin tutulta. Jään monesti saunaa lämmittäessäni tuijottamaan kiukaan lasiluukusta tulta ja havahdun siihen kun lämpö alkaa vastata. Jos siihen lisäisi vielä kirjan saattaisin istua saunassa vaatteet päällä vielä silloin kun sauna olisi löylylämmin :D

   Ai että, taas pisteitä Westölle...

   Poista
 5. Lampaan vaatteissa kiinnostaa kovasti, muttei ole päätynyt vielä luettavaksi asti. Pitää ehdottomasti kokeilla saunassa lukemista, vaikka sitten yo-kokeisiin. Se todella olisi sopivan virikkeetön paikka opiskella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjavaras, Lampaan vaatteissa toimii hyvänä vastapainona yo-kokeisiin luvulle, vaikka sitten siellä saunassa :)

   Poista
 6. Oli kiva lukea vastauksiasi. Sauna on hauska oivallus lukupaikaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cilla, sinulla oli kivoja kysymyksiä :) Pitäisiköhän uudelleenlämmittää -hih ;)- tuota saunassa lukemista...

   Poista