lauantai 6. huhtikuuta 2013

Charlaine Harris: Definitely DeadCharlaine Harris: Definitely Dead (#6)
Ace Books, 2006
324 sivua
(suom. Veren perintö)
Luettu: 2.4.2013
Mistä: kirjastosta


No niin! En sitten vielä hypännytkään Sookien kyydistä hengähdystauolle. Vaihdoin vain vauhdista englannin kieleen, kuten aiemmin vähän uhkasin. Kiitos kirjaston seutuvarauksen, lähikirjastossa näitä nimittäin löytyy ainoastaan suomennettuina. Pääsiäisenä pääsin lukemaan ensimmäistä kertaa ulkoilmaan, pitihän siitä ottaa kuva todisteeksi. Jouduin kylläkin hakemaan viltin kaveriksi vielä lampaantaljan ahterin alle, että tarkenin ;) Ah, kevät!

Hieman jouduin kakistelemaan tuota kantta. Jos suomennettujen Sookie-kirjojen kannet ovat hieman huvittavia kaikessa teatraalisuudessaan niin nämä englanninkieliset versiot ovat aivan kamalia. Tai siis kannet ovat kyllä sinällään ihan kivat, herttaista ja värikästä piirrosjälkeä kuorrutettuna kivalla kimalteella, mutta soveltuvat tyyliltään paremmin lasten satukirjalle kuin aikuisten vampyyrifantasialle. Mur, olen puhunut.

Sookie valmistautuu lähtemään New Orleansiin selvittelemään epämääräisissä olosuhteissa kuolleen serkkunsa Hadleyn jäämistöä. Ennen matkaa Sookiella on kiireitä auttaessaan Claude-keijua, veljeään Jasonia ja tämän tyttöystävää Crystalia sekä työtoveriaan Hollya ja ehtiipä hän vielä treffeille Quinnin, ihmistiikerin kanssa, tosin ilta saa odottamattoman käänteen. Lopulta Sookie pääsee lähtemään New Orleansiin, mutta vaara vaanii sielläkin. Vampyyrikuninkaallisten häät kiristävät tunnelmaa ja totta kai Sookie joutuu sekaantumaan tapahtumiin. Sookie saa myös kuulla jotain epämiellyttävää Billistä ja jotain yllättävää omista taustoistaan.

Oli ihan virkistävää vaihtelua lukea Sookien seikkailuista englanniksi. Tosin ensimmäinen kompastus tuli heti alussa kun Sookie viittasi tapahtumiin, joista minulla ei ollut hajuakaan. Onnekseni löysin Hreathemuksen viittauksen samaan aiheeseen ja sitä kautta pääsin minua vaivanneen mysteerin jäljille. Pahuksen "välitarinat"! Pitääköhän Saran esittelemä kirjakin sitten lukea... Lisäksi päänvaivaa aiheutti Sookien puhetapa, jonka vuoksi jouduin turvautumaan välillä sanakirjaan kun erikoisimmat sanat jäivät häiritsemään. Tiedänpä nyt senkin mitä hoity-toity tarkoittaa. Englanninkielisestä tarinasta puuttui kömpelyys, joka minua häiritsi paikoitellen suomennoksissa. Voihan se toki johtua siitä, että vaikka luen englantia suhteellisen sujuvasti se ei ole äidinkieleni eivätkä kaikki nyanssit erotu. Tilannekomiikka ainakin erottui loistavasti myös alkukielellä ja hihittelin itsekseni useampaan otteeseen.

Two priests walked into the bar.
     This sounds like the opening of a million jokes. But these priests didn't have a kangaroo with them, and there was not a rabbi sitting at the bar, or a blonde, either. I'd seen plenty of blondes, one kangaroo in a zoo, no rabbis. However, I'd seen these two priests plenty of times before. They had a standing appointment to have dinner together every other week.

Olen kuitenkin hieman hämmentynyt. En nimittäin oikein saa otetta Quinnista. Tai siis en tiedä mitä ajatella hänen ja Sookien deittailusta. Entä Eric??? Tai edes Bill tai Alcide? Onhan Quinn ihan mielenkiintoisen oloinen tyyppi, mutta jokin hänessä tökkii. Samoissa mietteissä oli myös Emilie. Uusia, kiinnostavia hahmoja oli useita ja vauhtia riitti, joten eipä tässä kai ole valittamista. Sitä paitsi Sookien kuulemat paljastukset lupailevat mielenkiintoisia juonenkäänteitä myös jatkoa ajatellen. Jatkan sarjan lukemista englanniksi ainakin yhden osan verran, sillä varasin kirjastosta taas kaksi kirjaa kerralla. Ilmeisesti nämä kirjat haluavat liikkua pareittain ;)


Sitaattikunniamaininnan saa (ihan siitä syystä, että lauseen luettuani päässäni soi HIMin Gone With the Sin. Etsikää ja kuunnelkaa! Nyt en jaksa linkittää.):

His deep voice rumbled along my spine.


Hahaa! Huomasin ajoissa, että tv:stä (Yle TV2) alkaa True Bloodin viides tuotantokausi ja sitä ennen neljäs tuotantokausi uusitaan kahdessa osassa. Pääsen siis viimein tutustumaan tv-sarjaankin!


13 kommenttia:

 1. Jotenkin True Blood -televiosarjaan olen jo ehtinyt kyllästyä. Viime kesänä tulleesta kaudesta on vieläkin viimeinen jakso katsomatta. Kirjasarjaan en ole kuitenkaan vielä ehtinyt kyllästyä ja odottelenkin innoissani toukokuussa ilmestyvää viimeistä Sookie-kirjaa. Moni tämän sarjan kirjoista on myös omassa hyllyssä, joten pitäisi ehkä joskus testata, kestääkö sarja uusintalukua. Ensimmäisellä lukemalla ainakin olen kaikista tykännyt, vaikka joidenkin mielestä sarja on tuntunut huononevan edetessään. On sarjaan tullut joitakin outoja piirteitä, joista en niin välitä, mutta kyllä minua silti jaksaa vielä kiinnostaa ja peräti paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annami, minä en voi vielä verrata kirjoja ja tv-sarjaa kun on tosiaan vasta kirjoista kokemusta... Tosin näyttelijävalinnat lupailevat hyvää ;) Minä en ajatellut ostaa näitä kirjoja omaksi, en usko lukevani toiseen kertaan. Kirjoihin en ole ehtinyt kyllästyä, vaikka olen aika tiiviillä tahdilla näitä lukenut. Ennemminkin kiva kun ei ehdi unohtaa hahmoja ja tapahtumia :)

   Poista
 2. Mä oon lukenut kaikki tähän mennessä ilmestyneet Stackhouse-kirjat englanniksi (ja ne on myös omassa hyllyssä:)). Oon samaa mieltä siitä, että niissä kieli on sujuvaa, mutta sehän saattaa johtua siitä, etten ole natiivi englanninpuhuja.

  Mä taas jotenkin tykkäsin Quinnistä. Lähes yhtä paljon kuin Alcidesta. :) Quinnin puolesta puhuu mun mielestä esim. se, ettei se ole mikään pomo, jonka tarvitsisi huolehtia itsensä ja emäntänsä lisäksi myös joukosta muuta porukkaa. No joo..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heps, haastoin sinut! Käy kurkkaamassa mihin. :)

   Poista
  2. Tintti, sinähän olet pysynyt hyvin Sookien vauhdissa ;)

   Ihan totta tuo, että Quinn ehtii keskittymään Sookieen kun ei ole laumaa tai muuta alaisia riippakivenä ;) Pitänee ottaa seuraava kirja pian luettavaksi, jotta näen mitä heidän suhteestaan tulee vai tuleeko mitään.

   Kiitos haasteesta, kävin kurkkaamassa :)

   Poista
 3. Tuo kansi on todellakin kuin jostain lastenkirjasta. =D Hieman harhaanjohtavaa. "Tulepas äitin pikkukulta tänne niin luetaan tätä uutta kirjaa... Hetkinen, mitäh?!" =D

  Minä odotan jo innolla, että True Bloodin uusi kausi pärähtää tv-ruutuun, ou jea. Kertakaikkisen pöllö sarja, mutta niin koukuttava. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, meillä tyttöjä kiinnosti kovasti tuo kansi :D Bling-blingiä, söpö tiikeri ja vaikka mitä!

   Minua vähän ärsyttää hypätä True Bloodin kelkkaan vauhdista (4. tuotantokaudesta), mutta minkäs teet. Onpahan kirjat kuitenkin luettuna.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Hannele, kokeile ihmeessä jos vampyyrit kiinnostavat etkä ole vielä lukenut :)

   Poista
 5. Nämä vamppikirjat eivät vieläkään istu mulle, vaikka ilman muuta pitäisi ottaa selvää, mitä ne oikein ovat. Viimeisin vampyyritarina on minulle ollut Interview with the vampire (Veren vangit), josta kyllä silloin pidin :-).

  Mutta HIM <3!

  Pitäisi lukea englanniksi..!

  Kurkkaahan blogiini, jossa on sinulle haaste :-)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paula, minua vampyyrit vievät taas ihan 10-0 :D Koukutin sitten itseni tuohon True Blood tv-sarjaankin aivan täysin... Veren vankeja en ole lukenut, mutta muistelen nähneeni elokuvan.

   HIM on <3. Kaivoin levyhyllystä Venus Doom -albumin, heidän parhaansa (sitä mieltä olen ainakin tällä hetkellä). Upeaa, synkkää HIMiä ja miten matalalta Valo siinä laulaakaan! (Tässähän meinaa karata mopo käsistä hehkutukseni kanssa.)

   On ihan virkistävää lukea välillä englanniksi. Haluaisin lukea myös ruotsiksi ja ranskaksi, mutta epäilen kielitaidon riittävyyttä (saksaksi en uskalla edes yrittää).

   Kiitos, käyn kurkkaamassa :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Tintti, kiitos :) Vastauksia on luvassa piakkoin...

   Poista